Surdegsvörtbröd - vörtbröd på surdeg


Surdegsvörtbröd.

Dags att göra något annat än mitt vanliga surdegsbröd tänkte jag. För att inte göra det alltför pretentiöst så använde jag en vörtmix. Ibland orkar man liksom inte åka till fjärran länder och plocka frön, köpa ett bättre begagnat orangeri, odla kryddorna, torka dem och mortla dem i den antika stenmorteln. Ibland vill man bara göra utan att göra för mycket och så fick det bli denna gång.

Ingredienser och tillagning dag 1 på kvällen

1/2 dl surdegskultur
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå övertäckt med plastfolie över natten. Bunken bör stå i en rumstemperatur på ca 25 grader. Brukar gå bra mot ett element eller ovanför kylskåpet.

Ingredienser och tillagning dag 2 på morgonen

3 1/2 dl lättöl
1 dl brödsirap
5 dl vetemjöl special
6 dl rågsiktsmjöl
1 påse Santa Maria Vörtmix
0,5 dl russin

Blanda samman ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda inte. Lägg degen i en rapsoljad plastlåda. Lägg på locket.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart stjälper du försiktigt upp degarna på ett bakplåtspapper på en kall plåt. Öppna ugnen och dra över bakplåtspappret med degarna på till den heta plåten och sänk temperaturen till 250 grader.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Fia

Jag har stulit din bild och använder den i min blogg. Hoppas det är ok?! Tänkte även stjäla ditt recept, när det väl är dags.



Och kanske din katt.

2011-12-02 @ 14:07:09
URL: http://sotlakrits.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0