Den som väntar på något vasst, väntar aldr...

100media_imag011 (MMS)

Den som väntar på något vasst, väntar aldrig för länge. Yay!


Grissini


Grissinis med flingsalt.

Man vet aldrig när ett snack är livsnödvändigt. För det är det, som idag till exempel. Tidig lunch, långt möte och sent tåg. Blodsockernivån på minus och lång cykeltur hem. Sista biten uppför backen kröp jag fram, lyckades nå nyckelhålet, låsa upp dörren och åla mig fram till brödskrinet för att fylla på energiförråden tillräckligt för att kunna laga mat. Snacks är alltså livsnödvändigt.

Grissini

Ingredienser

45 gr surdegsgrund
100 g vatten
100 gr vetemjöl

750 400 gr vatten
650 gr vetemjöl
35 g olivolja
20 20 g salt
1 1 ägg till pensling
flingsalt eller örter att strö på

Tillagning

Börja med att blanda surdegsgrund, vatten och mjöl till en smet som du låter jäsa i 4 timmar. Blanda därefter ner övriga ingredienser och låt degen jäsa i 1 timme.
Dela degen i ca 30-40 grams bitar och rulla ut till lillfingertjocka stänger som du lägger på en plåt. Låt jäsa övertäckta i en timme till. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla stängerna med ägg och strö över saltflingor och/eller kryddor.  Grädda dem i mitten av ugnen i ca 30 minuter till de fått fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Påskbröd - surdegsbröd med påskmust



I´ve got mail. Från ingenstans landar ett mail med recept på påskbröd i min inkorg. Nästan som om påskharen hade lämnat ägg i trädgården. En rätt märklig företeelse egentligen, en hare som lämnar ägg, ungefär som om en flodhäst skulle dela ut julklapparna. Eller inte. Nåja, ett recept fick jag och med samma obegriplighet som annars så bakar jag inte fullt ut efter receptet trots att jag aldrig bakat enligt det tidigare. Hoppas att det inte gör något du okända välgörare. Originalreceptet finns längst ner i inlägget.



Ingredienser


Dag 1
120 g vetemjöl
150 g vatten
70 g surdegsgrund

Rör ihop ingredienserna och låt stå över natten.

Dag 2
500 g vetemjöl
72 g grahamsmjöl
33 cl påskmust
3 nypor saltflingor
1 tsk brödkryddsblandning
½ tsk  pomerans
En knivsudd kanel

Tillagning

Arbeta ihop smeten från dag 1 med ingredienserna från dag 2 till en slät deg. Man bör väl jobba på en 10 minuter för att få god glutenutveckling i degen. Degen får gärna vara lite jobbigt kletig samtidigt som den släpper från bunken. Kanske låter  som en omöjlig kombination, men det går faktiskt.

Låt degen jäsa övertäckt med plast i 50 min. Vik ihop och låt jäsa ytterligare 50 min.
Dela degen i två delar och forma till 2 runda bröd och låt dem jäsa i varsin mindre bunke klädd med en mjölad kökshandduk. Låt jäsa ca 40-60 min.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart stjälper du försiktigt upp degarna på ett bakplåtspapper på en kall plåt. Öppna ugnen och dra över bakplåtspappret med degarna på till den heta plåten och sänk temperaturen till 250 grader. Kasta in en dl vatten i botten av ugnen för att få en mer krispig skorpa.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 94 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.

Originalrecept



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten



Älskar lakrits, älskar hallon, älskar vit choklad, älskar socker, älskar smör, älskar paj, älskar hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten. Älskar att fylla kroppens skrikande behov av bakverk en fredagskväll. Älskar att det nästan funkar smärtfritt att baka, älskar doften när den börjar bli klar, älskar ljudet när kniven glider genom pajen för att skapa en triangelformad smakbit. Älskar den lilla pajbiten på skeden när den landar i munnen, älskar att fördela tuggan, älskar att slicka tallriken ren för att komma åt varenda hallonpajatom. Jag är kär.

Hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten

Ingredienser


Botten

150 gr smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr vit choklad

Hallonkräm

250 gr hallon
3 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl

Lakritsmaräng

3 äggvitor
Ett par droppar ättiksprit
2 dl strösocker
3 tsk lakritssirap

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med botten. Tärna ner kylskåpskallt smör i en bunke och tillsätt vetemjöl, socker och vaniljsocker. Arbeta ihop det till en smuldeg. Hacka chokladen och blanda ner i degen. Tryck ut den i botten på en pajform och grädda  den nederst i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Mosa hallonen. Blanda potatismjöl och socker och rör ner det i smeten. Koka upp smeten under omrörning och ta av från spisen och låt den svalna. Vispa ner äggulorna.
Vispa äggvitorna, 1 dl av strösockret och ättikan till riktigt hårt skum. Rör sedan försiktigt ner resterande socker och lakritssirapen.
Häll över hallonkrämen på den gräddade botten och spritsa ut lakritsmarängen. Grädda i nedre delen av ugnen tills marängen fått fin färg. För mig blev det ca 20 minuter. Älska och bli kär. ;-)

Läs även andra bloggares åsikter om Hallonpaj, lakritsmaräng, vit choklad.

Potatis - odla potatis


Marine- tidig sort.

Nu kliar det i alla tår och fingrar när det gäller odling. Snart är det dags att stoppa ner potatisen i alla fall. Jag besitter ingen stor kunskap kring potatisodling som i så mycket annat men det ordnar sig nog. Det finns ju nästan inget bättre än att få gräva upp sin egenodlade potatis, borsta av den, koka den och äta den med smör. Mycket smör.

Läs även andra bloggares åsikter om Potatis, odla potatis.

Surdegspizza med lufttorkad skinka, ruccola och vitlökscremefraiche


Surdegspizza med lufttorkad skinka, ruccola vitlökscremefraiche.

Eftersom frysen är full av bröd men behovet av att baka med surdegen gjorde sig påmint i helgen så fick det bli en pizza gjord med surdegsbotten.

Ingredienser botten


1 dl surdegskultur
3 dl ljummet vatten
6-7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Tillagningsdirektiv botten

Jag blandade samman alla ingredienser på morgonen vid 09.00 och lät degen jäsa i ca 8 timmar. För att degen inte ska få en skorpa så täck bunken med plastfolie. När hungern gjorde sig påmind och det var dags att baka ut pizzorna delade jag degen i två delar och kavlade ut dem så tunt som möjligt på en plåt täckt med bakplåtspapper.

Vad man sedan har på pizzorna kan ju variera i det oändliga men jag gjorde följande:
en tomatsås på 1 burk krossade tomater som jag blandade med några matskedar tomatpuré, salt, peppar, någon tsk balsamvinäger och lite örtkryddor. Därefter bredde jag ut såsen över pizzadegen lade på champinjoner, gul lök, lufttorkad skinka, kronärtskocka och mozarella ost och gräddade pizzan tills den fick fin färg i 200 grader.
När jag tog ut pizzan strödde jag över ruccolasallad och klickade ut cremefraice blandad med vitlök, lite olja, salt och peppar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Cheesecakebrownie - brownie med smak av cheesecake


Cheesecake, brownie och småkaka i ett.

Om man nu verkligen älskar småkakor, verkligen älskar brownies och verkligen, verkligen älskar cheesecake så varför inte kombinera detta i en och samma kaka? Jag kombinerade det i samma kaka och det blev gott... jätte gott. Jag har bara kombinerat två existerande recept så det är inte så revolutionerande som man kanske önskade att det var.

Jag använde mig av mitt tidigare recept på brownies med shortbred crust. Till detta gjorde jag en färskostsmet av följande:

Ingredienser

225 gr Philadelphia ost
1 ägg
0,5 dl ströscoker

Tillagningsdirektiv

Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet. Efter du följt receptet på brownies häller du på färskostsmeten på chokladlagret och rör försiktigt med en sked för att blanda smetarna med varandra. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter eller tills kakan blir fast.

Just vid detta tillfälle gjorde jag dubbelsats och använde en ganska stor form.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Surdegsbröd med morötter och solrosfrön


Surdegsbröd med morötter och solrosfrön.

Jag kan liksom inte få nog av surdegsbröd. Jag bakar och bakar och fyller frysen till bredden men lik förbannat vill jag bara baka mer. Nu i helgen kändes det inte annorlunda så återigen använde jag mig av det recept på surdegsbröd jag tidigare bakat från. Denna gång rev jag ner 3 morötter och lade till en massa solrosfrön.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Tigerkaka - choklad, kola, havssalt


Tigerkaka á la 2011.

Tänkte att man kunde försöka pimpa en klassisk tigerkaka. Det blev en blandning av choklad,  kola och havssalt. Resultat helt ok. Den knappa smaken av saltflingorna resulterade i alla fall i en mer spännande smakupplevelse.


Ingredienser

3 msk kakao
1,5 dl standardmjölk
0,5 dl socker

1 dl grädde
0,5 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
1 tsk havssalt

125 gr rumsvarmt smör
1,25 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
100 gr vetemjöl
100 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
50 gr hackad vit choklad

Tillagningsdirektiv


Koka upp chokladsmeten under omrörning och låt svalna helt.
Koka kolasåsen i ca 10 minuter och låt svalna helt. Rör ner saltet i kolasmeten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör socker och smör vitt och pösigt, tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner det i ägg-och smörsmeten. Dela smeten i två lika stora delar och lägg i varsin skål. I den ena skålen rör du ner chokladsmeten, i den andra kolasmeten. Rör ner den hackade chokladen i chokladsmeten.
Smörj och bröda en form. Lägg i chokladsmeten i botten och därefter kolasmeten ovanpå. Tag en gaffel och rör försiktigt om för att blanda smetarna med varandra.
Grädda längst ner i ugnen i ca 60 minuter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pelargon Ruben


Pelargon Ruben, mörkröd.

Det verkar bli pelargoner som kommer att gälla här hemma i sommar. Hittade en hängpelargon, Ruben, som ska vara mörkröd. Det märkliga är dock att när jag googlar på namnet så kan jag inte hitta någon pelargon som heter så. Nåja, det får bli en överraskning när den väl går i blom.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0