Varm mjölk med pepparkakssmak



Det ser fantastiskt grått och tråkigt ut. Jag lyckades inte ens vispa upp ett härligt skum. Men smaken var det inget fel på och det värmde gott nu när temperaturen sjunker både ute och inne. Imorgon kommer sotaren och så fort han klivit utanför dörren så blir det en sprakande eld i köket igen. Då kanske jag värmer mig ett glas varm pepparkaksmjölk direkt på järnspisen. Till tre dl mjölk tog jag en tsk rörsocker och två kryddmått pepparkakskrydda. Där till toppade jag med lite stött kardemumma. Helt ok.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Surdegsbröd - rågsiktslimpa



Helg och dags för brödbak igen. Jag kör som vanligt efter det gamla vanliga receptet. Denna gången hade jag hälften vetemjöl och hälften rågsiktsmjöl.
Kanske dags att testa andra varianter nu. Jag fick en bok av en kollega för ett tag sedan som innehåller recept på surdegsbröd från Sveriges bästa unga bagare, SM i unga bagare. Det finns en hel del att testa där så underlag för att prova något nytt finns ju helt klart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Säsongens sista tomater

Idag står trädgårdsarbete på agendan, vilket även innefattar rensning av växthuset. Jag plockade in de sista tomaterna här om dagen och nu dröjer det nästan ett år innan jag får sätta tänderna i de groteska ryska tomaterna igen. Nästa säsong så får det bli uteslutande tomater från öst då jag inte kan äta mig mätt på dem. Jag hoppas att de frön jag torkat kommer att gro framåt våren så det blir verklighet. Hm, lite sugen på att odla blev jag nu.


Kanelbullar



Om jag någon gång, må Gud förbjuda, skulle behöva välja att fortsättningsvis bara njuta av ett fikabröd så måste det nog bli en klassisk kanelbulle. Jag har hittills under mina 36 jorde-år inte tröttnat på bullar och kommer förhoppningsvis inte göra det heller. Det funkar liksom alltid och framförallt nybakade. Jag vet inte om det är varma barndomsminnen som får mig att njuta av denna skapelse men det är nog en kombination av det, konsistensen och smaken.
Trots detta är det inte ofta jag bakar bullar, men idag blev det gjort mellan jobb-passen. Jäkligt skönt att ha hemma i frysen och plocka fram när det behövs. Inga krusiduller utan jag följde bara ett klassiskt vetebrödsrecept från kokboken jag fick på hemkunskapen. Det är klart att det ryckte lite i pimpningsgenen men ibland är det klassiska enkla det bästa. Nåja, må det i alla fall bli många år till med kanelbullar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Surdegsbröd med potatis



Åter har det bakats surdegsbröd och jag börjar äntligen få till någon slags kvalitetssäkring. Jag har insett att det varierande resultatet nog har berott på att jag kan ha så olika temperatur inne och därmed jästemperatur. En deg jäser bäst i en temperatur mellan 20-27 grader och när jag nu låter degen jäsa i sin plastlåda inne i ugnen med bara lampan tänd så ger det bra jämna förutsättnigar för jäsning. Temperaturen i ugnen ligger på ca 25 grader och det gör verkligen degen gott.
Numera låter jag också alltid brödets temperatur bli 96 grader innan jag tar ut det ur ugnen.
Idag bakade jag ett surdegsbröd med hälften vetemjöl, hälften grahamsmjöl samt riven potatis.

Ingredienser kväll 1
0,5 dl surdegskultur
2,5 dl ljummet vatten
2,5 dl vetemjöl special
1 dl fint rågsiktsmjöl

Tillagning kväll 1
Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plast och låt stå över natten.

Ingredienser dag 2
4,5 dl vatten
7 dl vetemjöl special
6-7 dl grahamsmjöl
4 rårivna potatisar
1,5 msk salt
Smeten från kvällen innan

Tillagning dag 2
Blanda samman alla ingredienser och knåda i ca 10 minuter. Lägg degen i en oljad (rapsolja) plastlåda med lock och låt degen jäsa i 45 minuter.

Degen innan jäsning.

Efter 45 minuter är det dags att vika in degen från alla håll in mot mitten, låt degen jäsa i 45 minuter till och upprepa invikningen. Gör detta totalt minst 3 gånger. Jag brukar göra det 4 ggr för jag tycker det blir ännu bättre struktur i brödet. När detta är gjort är det dags att dela degen i två delar och lägga dem i mjölade formar för jäsning i två timmar. Knåda inte degen!

I slutet av jäsningen är det dags att slå på ugnen på 250 grader. Jag använder en baksten och ställer då samtidigt in den i ugnen. När ugnen är varm stjälper jag upp ett bröd på stenen och gräddar brödet i mitten av ugnen tills det får en temperatur på 96 grader. Om brödet får alltför stark färg innan temperaturen är nådd är det bara att lägga en bit folie ovanpå brödet.
Låt brödet svalna på ett galler under bakduk.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Nils Johan brödskrin



Har en "thing" för köksprylar från 50- och 60-talet. Givetvis röda. För ett tag sedan köpte jag detta skrin av märke Nils Johan. Perfekt för Wasa knäckebröd med tre fack för tre rader. Det sitter nu på väggen och det är bara att vicka luckan framåt så kommer man åt brödet. Är liksom barnsligt roligt att plocka fram bröd numera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Grönsaksmarknad


Grönsaksmarknad i Pisa.

Bondens marknad här hemma i all ära men när man hittar till en grönsaksmarknad någonstans runt medelhavet så känns det helt annorlunda. Vill bara handla, handla och handla. Det känns så äkta på något sätt. Det kanske inte är det men jag vill nog leva med den villfarelsen i alla fall. En dag är det jag som strosar där och handlar grönt för veckan. Hoppas det blir snarare än senare.
Nej, nu ska jag knapra vidare på vitkålen jag köpt här hemma och drömma mig vidare för en stund.

Surdegsbröd limpa


Surdegslimpa.

Så, då var det dags igen då. Att baka surdegsbröd. Jag lyckades sparka igång surdegskulturen som i några veckor stått bortglömd längst bak i kylskåpet. Det vara bara att mata den lite så blev den nöjd.
Nu när hösten har kommit och även temperaturen inne sjunker så lät jag degen jäsa i ugnen med bara ugnslampan tänd. Temperaturen landade på 25 grader vilket uppskattades av degen kan man säga. Under den mörkare delen av året har jag en innetemperatur på knappt 18 grader om jag inte eldar och en deg vill ju gärna ha en jämn och några grader varmare temperatur att jäsa i.
I övrigt lät jag bli att knåda den och vek bara ihop den några gånger som i tidigare recept. Jag smaksatte med hackade hasselnötter då jag fortfarande är helt såld på bröd med nötter i.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Recept på krämig färskost med vitlök


Krämig färskost med vitlök.

Enkelt och gott. Synd bara att den tar slut så snabbt. Man kan variea med olika kryddor och hitta sin favorit. Jag pressade ner två vitlöksklyftor och förgyllde min omgivning med en härlig andedräkt.

Ingredienser

1 l Bollnäsfil
3 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Tillagning
Värm filmjölken sakta till 50 grader. Ta av den från spisen och rör ner gräddfilen. Häll massan i en sil klädd med en ren kökshanduk och låt den rinna av över en bunke i kylen över natten. Lägg över ostmassan i den skål du vill förvara den i och smaksätt den med kryddor.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Skördefest på Öland

Förra helgen spenderades på Öland. Det var den årliga skördefesten och vädret var verkligen kanon. Vi åkte runt på matfestivaler och inhandlade diverse godheter. Givetvis köpte jag som vanligt en calvados-ost från ön men även toastsenap, tomatmarmelad, senapsdressing och hemkokt fudge. Det är helt otroligt hur gott det kan vara. Förutom livsmedel köpte jag ett par raggsockor i ull för den kommande vintern.

Frittata II



Jag insåg att jag missat publicera Frittata II så här kommer den.
Frittata II har alltså även den haft premiär. Ingen kassako precis. Man kan väl säga att den inte riktigt levde upp till förväntningarna. Även publiktillströmningen uteblev trots att jag lagade mat med öppen altandörr. Det vara bara en vilsen humla som gjorde en blixtvisit. Betalade inte ens för sin biljett. Bittert.
Som regissör äger jag ju ändå möjligheten att få resultatet som jag själv vill ha det så jag minskade mängden ost och tillsatte zucchini, potatis,lök och soltorkade tomater. Framgångssagan verkar dock ligger någon annanstans än att minska ostmängden kan man väl säga. Nej, det får bli lite riktig grädde i smeten nästa gång.
Grundreceptet frö Frittata hittar du här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

RSS 2.0