Kayanas- grekisk omelett


Hej då frittata, hej kayanas!

Jag botaniserar vidare i den grekiska matlagningen och fastnade genast för kayanas. Den grekiska motsvarigheten till frittata. Mina tidigare frittata-försök har varit helt okej men saknat det där lilla extra som får mig att fortsätta laga rätten om och om igen. Nu har jag hittat en anrättning som jag kommer att tjata ihjäl mig själv och min omgivning med; Kayanas!
Man kan givetvis variera ingredienserna efter vad man har hemma, men basen i äggsmeten är ändå lök och tomater. Det ger en rund och nästan sötaktig smak, om man använder söta, solmogna tomater vill säga.



Ingredienser
1 gul lök
3-4 tomater
1 förpackning fetaost (120 gr)
oliver
3 kokta, tärnade potatisar
6 ägg
oregano
salt
peppar
olivolja

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader.
Hacka löken och tomaterna och fräs dem i ganska mycket olja i några minuter. Vispa äggen och tillsätt kryddorna i äggsmeten. Lägg i övriga ingredienser (tärnad feta, tränad potatis och oliver) i lök- och tomat fräset och häll över äggblandningen. Rör om. Ställ i stekpannen i mitten av ugnen och grädda i drygt 20 minuter eller tills äggen har stannat och fått fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Grekiskt vetebröd



Min längtan till Grekland håller i sig. Jag drömmer, planerar och försöker hitta små ting att klamra mig fast vid här hemma. Mitt bibliotek av grekiska bokböcker växer sig allt större och en av de senaste, GREKLAND-Mediterrana delikatesser, fungerade som dagens ting. Denna kokbok är rätt märklig i sitt upplägg där varken måttsatser eller ingredienser verkar stämma. Det är inget som hindrar mig men resultatet blir därefter.
Ett av dagens resultat blev en påskfläta. En vetefläta som man äter till påsk på ön Chios. Sprickorna i brödet ger tur och enligt seden bryter man stora bitar av flätan och delar ut de till sina gäster som en symbol för gemenskap.
Jag var tvungen att slopa en ingrediens som inte gick att hitta, mastrixpulver. Vad jag förstår så är det en smaksättare varför detta bröd nog inte riktigt till smaken stämmer med det man äter på Chios. För att ge det lite karaktär tillsatte jag istället en tsk bittermandelolja.

Ingredienser
80 gr jäst
2 ½ dl mjölk
1 ½ kg vetemjöl
400 gr strösocker
6 ägg
1 tsk bittermandelolja
250 gr smör
mandelflarn

Tillagning
Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i den. Tillsätt 2 ½ dl vetemjöl och 200 gr socker. Rör ihop och ställ åt sidan i ca 30 minuter. Smält smöret. Vispa fem ägg och resten av sockret kraftigt i en skål. Tillsätt äggsmeten i mjöl- och sockersmeten. Rör ner resten av mjölet, smöret och bittermandeloljan. Arbeta ihop ingredienserna till en deg och låt den jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela därefter varje del i tre delar och rulla ut dem i längder som du sedan flätar ihop. Lägg dem på en plåt att jäsa i 45 minuter.














Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det sista ägget och pensla flätorna. Strö över mandelflarn och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Ambitioner

Det här med ambition kan vara lite knepigt. När mörkret är som tyngst, kylan som hårdast och växtligheten i sin djupaste sömn så väcks en ambition hos mig till liv. En ambition att skapa en trädgård och grönsaksodlingar som aldrig förr har skådats. Ambitionen växer sig allt starkar ju längre in i februari vi kommer. Jag planerar, ritar och skissar, beställer fröer och material. Och varje år tänker jag att det nu minsann ska bli ordning, ogräsfritt och stora skördar. Våren kommer och jag njuter av värmen solen skänker, jag har energi och lust, jag har stora ambitioner. Sommaren kommer och mycket pockar på uppmärksamhet men jag kämpar på. De första bakslagen kommer då växter inte utvecklas, drabbas av ohyra eller dör en oförklarlig död. Nåja, det finns det som blir bra ändå. Semesterresor avlöser varandra och trädgården blir alltmer eftersatt. Hösten kommer och nu är ambitionen som bortblåst. Jag tar inte hand om det som skördas bör i tillräcklig stor utsträckning, jag klipper inte ner perenner eller förbereder trädgården för den kommande vintern. Vad hände med ambitionen egentligen? När gick den en ond bråd död till mötes? Jag vet att den kommer att återuppstå januari igen och att nästa år kommer att följa detta års fotspår precis som året innan det och året innan det och året...

Het tomatsoppa



I mina försök att hitta nya marker för att göra något med mina tomater landade jag idag i tomatsoppans land. Det gick förvånansvärt snabbt att tillaga och möjligheterna med olika kryddor känns rätt obegränsade.
Som så ofta när jag får ett infall att göra något med de råvaror jag själv odlar så har det inte föregåtts av någon större undersökning eller inhandling av tillbehör. Så dagens soppa är gjord utifrån vad som fanns hemma.

Ingredienser

600 gr tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
6 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 msk oregano
salt och vitpeppar

Tillagning
Koka  upp vatten i en kastrull. Doppa tomaterna i det kokande vattnet, tag upp dem och dra av skalet. Skär tomaterna i klyftor. Hacka löken samt vitlöken och fräs det i olivoljan. Lägg i tomaterna och häll på vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Tag av kastrullen från plattan och mixa soppan slät. Om soppan blir för tjock är det bara att tillsätta mer vatten.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Recept nyponsoppa


Serveringsförslag: hackade hasselnötter och en klick creme fraiche.


Jag tror inte jag har ätit nyponsoppa sedan barnsben och tanken på att laga denna rätt har knappast stått högst upp på min prova-på-lista.  När jag i senaste numret av Mat & Vänner läste om nypon och soppa men inte riktigt kunde klura ut om citronsaft betydde saften av citron eller citronsaft som dryck googlade jag fram några ytterligare recept att förhålla mig till. Det är inte lätt att vara lekman kan jag säga. Efter en mindre grundlig receptundersökning valde jag nedanstående recept att förhålla mig till.
Med sydvästen på huvudet gick jag ut i det strilande regnet och plockade rent nyponrosen.



Ingredienser
360 gram nypon (ca 7,5 dl)
1,25 liter vatten
0,75 dl strösocker
1-2 msk saft av pressade citron
1 msk potatismjöl

Tillagning
Rensa nyponen genom att ta bort stjälken och det som ev.kan finnas kvar av blomman och koka dem i 15 minuter i 1,25 liter vatten. Dra av kastrullen från plattan. Plocka upp några nypon åt gången och pressa dem genom en finmaskik sil så att skal och frön separeras från fruktköttet. Blanda ner fruktköttet i det uppkokade vattnet, rör ner den pressade citronsaften och sockret och låt det koka upp igen. Red av soppan med  1msk potismjöl om så önskas.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Recept på grönsakspaj


Grönsakspaj.

Nu är jag tillbaka till vardagen igen efter två veckor i Italien. Utan större intryck av det italienska köket gav jag mig genast i kast med att laga en grönsakspaj utan direkta kopplingar till medelhavslandet.

Denna matpaj bygger på Cajsa Wargs bevingade ord man tager vad man haver eller om jag har förstått det rätt det mer frekventa uttrycket i hennes kokböcker man tager om man så hafva kan. Cajsas kokbok Hjelpreda i hushållningen förunga Fruentim(b)er innehöll först i senare upplagor, efter det att potatisen blivit allt mer populär i svenska hushåll, recept med potatis. Då potatis är väldigt populärt i mitt enmanshushåll så blev det en given ingrediens i pajen.


Pajdeg
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
125 gr smör
3 msk vatten


Skiva ner smöret i mjölet och fördela det snabbt med fingrarna.Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda den i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

Under tiden hackas /skivas följande (eller vad man nu har hemma) rotfrukter/grönsaker:


1 sötpotatis
1 grön paprika
0,5 hackad gul lök
2-3 tomater skivade i klyftor

Vispa sedan ihop följande ingredienser:


6 ägg
1 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 dl riven prästost
salt
peppar


Ta ut pajskalet och lägg i grönsakerna och häll över äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

RSS 2.0