SurdegsbrödÄr ganska färsk på det är med surdeg. Min surdegskultur, döpt fru Karlsson, lever och verkar trivas i sin kylda boning. Det gäller att komma ihåg henne bara, ta ut och mata henne en gång i veckan.

Fru Karlsson bidrog alltså till detta Levain-bröd.

Dag 1 på kvällen

Ingredienser
1/2 dl Fru Karlsson
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl

Tillagningsdirektiv
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå övertäckt med plastfolie över natten. Bunken bör stå i en rumstemperatur på ca 25 grader. Jag ställde min på köksbordet mot elementet. Funkade klockrent. Annars brukar det vara lagom temperatur ovanför kylkskåpet.

Dag 2 på morgonen

Så här såg smeten/degen ut efter en natt.

Ingredienser
4 1/2 dl vatten
12–13 dl vetemjöl special
1 msk salt

Tillagningsdirektiv
Blanda samman de nya ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda inte.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.

Degen efter två timmar.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Jag hade i och för sig ingen jäskorg utan tog rena kökshanddkukar med lite mjöl på och la degarna i varsin rund skål. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart stjälper du försiktigt upp degarna på ett bakplåtspapper på en kall plåt. Öpnna ugnen och dra över bakplåtspappret med degarna på till den heta plåten och sänk temperaturen till 250 grader. Kasta in en dl vatten i botten av ugnen för att få en krispigare skorpa.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0