Mårbackapelargon - pelargoner


Tilltufsad Mårbacka.

Idag har jag beskurit pelargonerna och satt nya skott. De klarade mot alla odds den bristfälliga vinterförvaringen. Jag har någonstans läst att man inte bör beskära och plantera om samtidigt då det blir för tufft för plantan. Vi får väl se om min känslokalla behandling sätter sina spår eller inte.


Fler pelargoner ska det bli.

Läs även andra bloggares åsikter om Pelargoner, mårbacka, mårbackapelargoner.

Chokladkaka - chokladsockerkaka


En mörk chokladsockerkaka.

Jag fortsätter att ta till mig husmodersrecepten från 50-talet. Detta blev en saftig sockerkaka med stark chokladsmak. Jag hade glömt bort hur gott enkelt kan vara. En stor bit av kakan och en kopp kaffe förgyllde eftermiddagen idag.

Ingredienser
5 msk kakao
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker

125 gr smör
1, 25 dl socker
2 ägg
1 msk vanillinsocker
200 gr vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Tillagningsdirektiv

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop kakao, grädde, mjölk och socker i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Tag av från plattan och låt det svalna helt.
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda vetemjöl, vanillinsocker och bakpulver i en bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten varvat med den kalla kakaosmeten. Rör tills du får en jämn chokladsmet. Smörj och bröda en springform, häll i smeten och grädda i ca 50 minuter i mitten av ugnen. Tänk på att olika ugnar värmer olika så använd en provsticka mot slutet för att se när kakan är klar.

Läs även andra bloggares åsikter om Chokladkaka, chokladsockerkaka, sockerkaka.

Sirapsbröd - mörkt formbröd


Ett mörkare bröd bakat efter ett recept från 1952.

Detta blev ett riktigt schysst bröd. Mörkt, tungt, lite syrligt, lite sött. Nästan så där som man kan köpa vakumförpackat i butik med ett bäst-före-datum som förvånar en.

Ingredienser

4 dl mjölk
2 dl mörk sirap
2 msk smör
500 gr grovt rågmjöl
125 gr vetemjöl
50 gr jäst
2 msk ättika
1,5 tsk pomeransskal
2 tsk salt

Tillagningsdirektiv
Blanda mjölk, sirap och smör i en kastrull och värm till ca 37 grader (fingervarmt). Blanda ut jästen i en del av den varma vätskan. Tillsätt ättikan. Ättikan kan göra att det skär sig men det har ingen betydelse för bakningen.
Blanda mjöl, salt och pomeransskal i en bunke och blanda det sedan med vätskan. Det blir helvetiskt kletigt men det är bara att röra på en stund tills man fått en väl genomarbetad smet/deg.
Tag fram en brödform och täck den invändigt med smörgåspapper. Lägg i degsmeten och låt den jäsa under duk i ca 1,5 timmar.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter (175 grader) eller tills brödet har en temperatur på 94 grader. Jag gräddade mitt till 96 grader men då blev det lite torrt.
Det husmoderliga tipset i kokboken säger att man ska låta det vila ett par dagar för att det ska bli extra gott. Jag åt mitt dagen efter och var riktigt gott.
Jag kan tänka mig att det skulle vara ännu bättre om man blandade ner lite korn och gryn i smeten. Detta får testas nästa gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kokböcker från förr



Min nya fetisch är att studera gamla kokböcker. Mycket fascinerande att läsa om näringslära och husmoderliga tips från 1920-talet och framåt. Ska väl även se till att prova vissa recept och kanske pimpa dem för att passa dagens utbud av ingredienser.
Just nu står ett bröd i ugnen som vid bakningen påminde mer om tapetklister än en början på ett bröd. Återkommer om detta.

Läs även andra bloggares åsikter om Kokbok, kokböcker, recept.

Surdegsbröd med nötter


Två "ihopväxta" surdegsbröd.

Brödet  är slut och bakning måste till. Jag använde mig av samma recept som för surdegsbrödet jag bakade tidigare. Den enda skillnaden jag gjorde denna gång var att tillsätta 1 msk honung och 1 dl blandade hackade nötter i degen dag 2.

Läs även andra bloggares åsikter om Surdegsbröd, surdeg, matbröd.

Bananchokladpaj - paj med banan och choklad



Fick detta recept av en Annicka och klart att man provar det bästa av två världar. Choklad och banan. Nu pimpade jag receptet utan att ens ha provat originalreceptet. Mot alla pimpningsprinciper men varför inte våga leva lite farligt i min egen fantasivärld?
Jag använde en dl mindre socker i pajdegen och tillsatte kakao för att få en chokladbotten. I alla fall så blev den hur god som helst trots att jag använde för stor pajform vilket ledde till att bananerna inte riktigt räckte till. You live, you learn.

Choklad- och bananpaj

Ingredienser

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
150 gram smör
1 ägg

3-4 bananer
200 gr marabou choklad, Schweizernöt

Tillagningsdirektiv

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, socker, bakpulver,kakao och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt tärnat smör och ett ägg och arbeta ihop till en deg. Kan med fördel göras i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, skiva över bananen och strö hackad choklad över bananerna. Grädda i ugnen 35- 40 minuter. Servera med glass.


Läs även andra bloggares åsikter om Bananpaj, chokladbananpaj, pajer.

Kokbok


Prinsessornas kokbok från 1952.

Hittade en gammal kokbok i biblioteket på Fagersta herrgård idag. Den har sitt ursprung från 20-talet men denna var en nyutgåva från 1952. Nu ska den studeras och se om jag kan hitta några roliga recept från förr att pimpa.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Trädkål


Trädkål, några veckor gammal.

Tänkte berika trädgården och grönsaksodlingarna med, för mig, lite udda saker. Trädkål hade jag inte hört talas om innan jag hittade den i en frökatalog.  Det kanske blir mer en rolig växt än en god grönsak. Om den fortsätter växa som den ska så ska den tydligen kunna bli ett par meter hög. To be continued.



Läs även andra bloggares åsikter om Trädkål, kål, grönsaker, grönsaksodling.

Lemon cupcakes - citronmuffins, citroncupcakes


Inte så "toppiga" som man hade önskat.

Ingredienser cupcake

12 st
120 gr vetemjöl
150 gr strösocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
2 matskedar rivet citronskal
40 gr rumsvarmt smör
120 ml mjölk
1 ägg

Tillagningsdirektiv cupcake

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, vanillinsocker och bakpulver i en skål. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa i ägget. Blanda ner de torra ingredinserna varvat med mjölken och blanda till sist i det rivna citronskalet. Fördela smeten i en muffinsform och grädda mitt i ugnen i 20- 25 minuter.

Ingredienser citron-frosting

250 gr siktat florsocker
80 gr rumsvarmt smör
2 msk rivet citronskal
ett par droppar gul karamellfärg
25 ml mjölk

Tillagningsdirektiv citron-frosting


Blanda florsocker, smör, rivet citronskal och karamellfärg till en jämn smet. Kan göras för hand med en gaffel och mjölksyrade muskler eller i en mixer. Rör till sist i mjölken och vispa smeten ordentligt med gaffeln.

Bred äver ett tjockt lager med frosting på muffinsen och garnera eventuellt med rivet citronskal.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pärontarte - päronkaka - päronpaj


Inte så färggrann som man hade önskat.

Pärontarte med kardemummagrädde

Ingredienser
pajskal

125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 krm salt
1 msk mjölk

Tillagningsdirektiv pajskal

Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tärna ner smöret, tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Låt vila i frysen i minst 30 minuter. Detta kan göras dagar i förväg om man har ont om tid dagen den ska serveras.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda botten direkt från frysen mitt i ugnen ca 10 min, för att få ett fint pajskal. Sänk värmen till 175°.

Ingredienser fyllning


3 stora päron
1,5 msk smör
3 msk strösocker
2 dl grädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
2 äggulor
2 ägg
1,5 dl osaltade pistachenötter

Tillagningsdirektiv fyllning


Skär päronen i klyftor och ta bort ev. sådant du inte upplever är tuggbart. Stek päronen i smör och socker tills de börjar bli lite karamellbruna. Låt de inte bli för mjuka. Låt dem rinna av i en sil.
Vispa ihop grädde, mjölk, socker, äggulor och ägg. Hacka 2/3 av pistaschnötterna och blanda ner i äggsmeten. Lägg päronklyftorna i pajskalet, häll på äggsmeten och strö över resten av pistaschnötterna. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

Ingredienser kardemummagrädde

2 äggulor
0,5 dl florsocker
0,5 tsk vanillinsocker
1,5 tsk kardemumma
3 dl vispgrädde

Tillagningsdirektiv kardemummagrädde


Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt kardemumman. Vispa grädden lätt och vänd ner den i kardemummavispet.


Den blev inte bara färglös utan även lite smaklös. Skulle nog kunna tänka mig att tillsätta lite ingefära eller kanel vid stekningen av päronen.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Vit chokladtårta


Som så många gånger förr så försätts man i sockerkoma efter första tuggan när man bakar efter amerikanskt recept.

Ingredienser
tårtbottnar

2,5 cups vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
175 gr vit choklad
0,5 cup vatten
225 gr rumsvarmt smör
1,5 cup socker
3 ägg
1 cup filmjölk
1 tsk vaniljextrakt

Tillagningsdirektiv tårtbottnar


Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram två springformar som du smörjer och mjölar.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Smält choklad och vatten sakta på spisen i en kastrull. Rör hela tiden tills du får en jämn chokladsmet. Låt den svalna helt.
Vispa rumsvarmt smör och socker poröst och luftigt. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt mjölken och vaniljen (Dr Oetker har flytande vanilj) och rör om. Tillsätt därefter den smälta chokladen under omrörning och rör om tills du får en jämn smet.
Fördela smeten i de båda formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30-35 miuter.  Låt bottnarna svalna.

Ingredienser chokladkräm

175 gr vit choklad
2,5 msk vetemjöl
1 cup mjölk
225 gr rumsvarmt smör
1 cup florsocker
1 tsk vaniljextrakt

Tillagningsdirektiv chokladkräm

Rör ut/skaka vetemjöl i/och mjölken så att det inte finns några klumpar. Häll det i en kastrull och bryt ner chokladen i små bitar. Värm under omrörning tills smeten tjocknar (obs! ej kokar). Ta av chokladsmeten från spisen och låt den svalan helt.
Rör ihop det rumsvarma smöret med florsockret och vaniljen. När du fått en jämn smet, tillsätt chokladen under omrörning. Det finns risk att det skär sig så häll försiktigt och rör riktigt intensivt.

Tillagningsdirektiv tårta


Bred ett lager kräm på en av bottnarna. Lägg därefter på nästa botten och bred kräm över hela kakan. Garnera med bär. Jag valde amerikanska blåbär, men kan tänka mig att något syrligare, som hallon, skulle bli ännu godare.
Detta är en riktigt sötsliskig tårta man tar små bitar av.

1 cup= ca 2,5 dl

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,


RSS 2.0