Brända mandlar - världens enklaste receptHur enkelt och hur gott som helst.

Ingredienser

250 gr sötmandel
3 dl florsocker

1 dl florsockerTillagning

Blanda tre dl florsocker och mandlar i en stekpanna och värm uppunder omrörning. Rör hela tiden så att det inte bränns. När sockret har smält och det knäpper ifrån mandlarna är det klart. Ställ åt sidan i en minut. Lägg över dem på ett bakplåtspapper och häll över 1 dl florsocker och seprarera mandlarna från varandra. Låt svalna. Njut.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lantbröd med vallmofrö - vitt surdegsbröd


Lantbröd.

Jag läste i en tidning hur en surdegsbagare verkligen knådade ur alla blåsor ur degen under jäsprocessen. Mot allt mitt fattiga kunnande gällande surdegsbak tänkte jag. Jag har hela tiden trott att degen ska vårdas mycket ömt för att få den eftersträvansvärda strukturen med stora hål. Det visade sig nu att ren och skär misshandel gav exakt samma resultat om än inte bättre. Aldrig förr har degen jäst så kraftigt. Det blev ett vitt lantbröd som funkar perfekt även som rostbröd.

Ingredienser och tillagning dag 1 hittar du här.

Ingredienser och tillagning dag 2

ca 7,5 dl vetemjöl special
ca 5,5 dl siktad dinkel
3 tsk salt
4,5 dl vatten

vallmofrö

Blanda samman de nya ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda i ca 10 minuter tills du känner att degen får en annan struktur och släpper ifrån bunkens kanter.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Pressa ur alla blåsor som bildats i degen. Låt degen vila 45 minuter igen. Upprepa därefter vikningen och pressningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och pressa ur alla blåsor. Efter 45 minuter upprepar du proceduren och delar degen i två delar och lägger dem i önskad form, strö på vallmofrö, och låter degen jäsa orörd i två timmar.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt eller en baksten i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart ställer du in formarna direkt på bakstenen eller stjälper upp de ogräddade bröden beroende vilken typ av formar du använder.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg eller lägga över en bit ugnsfolie. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en kökshandduk.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Brända grisar och tjocka granarHandflatsstora snöflingor faller utan för fönstret. På radion i köksfönstret skvalar musik från musikhjälpen. Det doftar pepparkakor. Hyacinterna på bordet dignar under sin egen tyngd och doftar mäktigt.
En vänlig själ skänkte pepparkaksdeg och jag åt hälften, bakade på hälften, tappade några på golvet och jag har nu hamnat i sockerkoma.

Lussebullar på surdeg - recept


Lussebullar på surdeg.

Det går inte att leva utan lussebullar och en kopp glögg-te en mörk decemberkväll. Tycker även katten som glatt äter lussebullar. Säkert väldigt osunt för en liten kattkropp men hittills har inga fysiska problem uppstått. Det är ju inte så att hon äter en hel bulle utan tar en liten smakbit. Ja, inte så att hon får ta en smakbit från min bulle utan jag ger henne en liten bit som hon då glatt äter upp. Eh... okej

Tänkte att jag skulle prova att baka på surdeg denna gång vilket jag bevisligen nu gjorde. Skillnaden blev inte så markant skulle jag vilja påstå så frågan är om det är värt att lägga ner så mycket tid på bakningen,men här kommer receptet för den som vill pröva.

Lussebullar på surdeg, ca 40 stycken

Ingredienser dag 1


30 gr surdegskultur
40 gr vetemjöl
70 gr vatten

Tillagning dag 1

Blanda samman ingredienserna på kvällen och ställ i rumstemperatur över natten. Gärna någopn grad varmare som det brukar vara ovanpå kylskåpet eller mot elementet.

Ingredienser dag 2

ca 17 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 pkt saffran
1,5 dl socker
100 gr smör
2 dl creme fraiche
russin

1 ägg
pärlsocker

Tillagning dag 2

Smält smöret tillsammans med saffran i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader. Blanda samman ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda degen i ca 10 minuter. Lägg degen i en rapsoljad plastlåda. Lägg på locket.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45 minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Av varje del går det att få ut 20 bitar som du formar till en rund boll. Fyll en plåt och låt  jäsa i nästan två timmar till under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i knappt 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Sirapsbröd version 2


Sirapsbröd.

Bläddrade i mina gamla kokböcker nu på eftermiddagen och hittade en annan variant av sirapsbröd än det jag bakat tidigare. Receptet på det förra brödet hittar du här. Trots att man har i ganska mycket sirap så blir inte brödet så sött som man kan tro.
Denna gång var det Kajsas Kokbok från 1939 jag tittade i. I pärmen finns ett namn skrivet för hand, Augusta Andersson Julen 1939. Det var alltså 72 år sedan en Augusta fick denna kokbok. Hon har skrivit in ett par recept i slutet av boken som är ganska svåra att läsa men ska nog försöka laga till dem någon gång; Aprikosmarmelad och Potatistårta utan mjöl och smör.


Ingredienser

500 gr vetemjöl
500 gr rågsikt
5 dl mjölk
100 gr smör
2 dl brödsirap
1,5 tsk pommerans
1 paket torrjäst

Tillagning

Blanda mjöl, pomerans och torrjäst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och sirapen i kastrullen. Värm vätskan till lite varmare än 37 grader. Häll ned vätskan i de torra ingredienserna och knåda degen i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma degen till den brödform du själv önskar. Låt det jäsa övertäckt i 60 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader och sätt in en plåt eller en baksten. När ugnen är varm ta ut plåten eller stenen och stjälp upp degbitarna på det varma underlaget. Använder du plåt kan det vara bra att lägga ett bakplåtspapper under. Sätt in plåten/bakstenen i mitten på  ugnen och grädda brödet tills det får en innetemperatur på 96 grader. Det tog mellan 30-40 minuter. Om brödet börjar få allt för mycket färg innan det är klart så är det bara att lägga en bit folie ovanpå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Surdegsvörtbröd - vörtbröd på surdeg


Surdegsvörtbröd.

Dags att göra något annat än mitt vanliga surdegsbröd tänkte jag. För att inte göra det alltför pretentiöst så använde jag en vörtmix. Ibland orkar man liksom inte åka till fjärran länder och plocka frön, köpa ett bättre begagnat orangeri, odla kryddorna, torka dem och mortla dem i den antika stenmorteln. Ibland vill man bara göra utan att göra för mycket och så fick det bli denna gång.

Ingredienser och tillagning dag 1 på kvällen

1/2 dl surdegskultur
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl

Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå övertäckt med plastfolie över natten. Bunken bör stå i en rumstemperatur på ca 25 grader. Brukar gå bra mot ett element eller ovanför kylskåpet.

Ingredienser och tillagning dag 2 på morgonen

3 1/2 dl lättöl
1 dl brödsirap
5 dl vetemjöl special
6 dl rågsiktsmjöl
1 påse Santa Maria Vörtmix
0,5 dl russin

Blanda samman ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda inte. Lägg degen i en rapsoljad plastlåda. Lägg på locket.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart stjälper du försiktigt upp degarna på ett bakplåtspapper på en kall plåt. Öppna ugnen och dra över bakplåtspappret med degarna på till den heta plåten och sänk temperaturen till 250 grader.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

RSS 2.0