Cake boss

De fredagar jag vilar benen hemma i soffan slutar alltid med att jag tittar på Cake boss på TLC. En gapik amerikan med italienskt ursprung som bakar fantasitårtor. Jag har inga ambitioner att nå till den nivån men nog är det häftigt att kunna skapa något liknande. Eller om man kunde appliceradet på smörgåstårtor? En möjlig affärsidé kanske...



Läs även andra bloggares åsikter om Cake boss, tårta, smörgåstårta.

Potatisskörd med knäpparlarver

Glad i hågen tog jag den sneda grepen i handen och tryckte betsämt ner den i den mjuka jorden. Nu skulle här skördas potatis och av blasten att döma borde det gömma sig stora fina guldklimpar att koka med dill och avnjutas med en klick smör. Ganska snabbt insåg jag att blasten inte har något att göra med vad som finns där under. Man kan väl säga att guldet blev till jord. Det fanns inte mycket att plocka upp men de få som ändå utvecklats gav hopp om en njutbar måltid. Med Peter Jöback bräkande i huvudet " Åh Kristina, guldet blev till sand" lät jag grepen och händerna fylla en skål med potatis. Med ett krafttag tryckte jag ner grepen i jorden och begav mig ner mot huset för att tvätta av klimparna. Lallandes tittade jag ner i skålen och såg en liten gul larv, och en till, och en till...knäpparlarver. Vid en närmare granskning av potatisen så fanns det både in- och utgångshål för dessa ovälkomna gäster. Den ena potatisen efter den andra kastade jag upp i skogen och kvar blev tre små knölar.
Det är väl det här som är en av nackdelarna med att odla själv men samtidigt en del av förtjusningen. Man vet aldrig vad som kan hända, hur det kommer att se ut och vad det kommer att ge. Det är bara att tänka om och tänka nytt till nästa säsong. Tydligen kan man minska risken att få knäpparlarver genom att gräva och lufta jorden ofta. Jag har att göra i höst med andra ord.

Läs även andra bloggares åsikter om Potatis, odla, knäpparlarver, skadeinsekter.

Nötbröd (LCHF-bröd)


Nötbröd.

Har bakat en favorit igen. Denna gång med hela solrosfrön.
Även om man inte går på diet, provar en bantningskur eller har allergier så kan alternativ som tar hänsyn till det nyss nämnda skapa nya favoriter. LCHF-brödet är just ett sådant alternativ, eller nötbröd som jag föredrar att kalla det. Inte ett spår av vetemjöl finns att hitta i detta smakrika bröd till skillnad från de surdegsbröd jag vanligtvis bakar. Då jag just nu är gräsänkling när det gäller surdegskulturen så blev det till att baka något annat och nötbrödet är enkelt att röra ihop.

Ingredienser
200 gr linfrö
50 gr sesamfrö
50 gr hasselnöter
50 gr mandel
50 gr kruska kli
50 gr solrosfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk salt



Mixa allt utom solrosfröna till ett “mjöl” i en blender. Mixa därefter ihop:

50 gr smält smör
1 dl creme fraiche
250 gr keso
6 ägg



Blanda ihop allt i en bunke och häll smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i neder delen av ugnen i ca 60 min i 200 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kikärtor- hummus


Kikärtor.

Först hände ingenting, sedan ingenting, därefter lite grann, sedan lite mer och till slut kom små vita sköra blommor. Blommor som till en början inte verkade bli befruktade, helt ratade av alla flygfän som gottade sig på varenda ogräs min trädgård är fylld av. Tydligen var det något som ändå förbarmade sig över ärtväxten och flög från blomma till blomma för nu har skidorna kommit. Yay! Varje skida innehåller två kikärtor, precis enligt beskrivningen på fröpåsen. Det blir alltså inga mängder men kanske några matskedar hummus i slutändan. Jag får alltså anledning att återkomma om detta.

Rabarberpaj med mango


Rabarber- och mangopaj

Sitter just nu vid ett vitmålat köksbord med en blå, vit och rödrandig duk. Ett kallt glas vitt är upphällt och huden bränner efter en solig dag på stranden. En dansbandsskiva rullar i rummet bredvid och vännerna förbereder kvällens middag. Jag är på Öland och njuter av en andra semestervecka. Dagarna startar med promenad runt Borgholms slottsruin, en skiva Ölandslimpa och en kopp kaffe för att sedan fortsätta med sol på stranden och avslutas med middag i goda vänners lag. Jag vet att kvällens måltid består av grillad nötytterfilé med en fetaostsallad till och till efterrätt blir det en jordgubbspaj med vit choklad.
Sist jag gjorde en paj blev det med rabarber och mango. En blandning som gifter sig riktigt bra och med en mild vaniljsås till så kan man säga att det minst sagt glider ner.

Ingredienser smulpaj

125 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
6 bragokex

Övriga ingredienser
3 dl rabarber
1 paket mangobitar
1 dl socker
1 msk potatismjöl

Tillagning


Sätt ugnen på 200 grader. Tärna ner smöret i mjölet och sockret och arbeta ihop till en smuldeg. Krossa bragokexen och blanda ner i smuldegen.
Skär rabarberna i små bitar och lägg i en pajform. Lägg ner mangobitarna och strö över sockret blandat med potatismjölet. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mandelbröd- vitt formbröd med sötmandel


Vitt formbröd med sötmandel.

Min surdegskultur är inte vad den torde vara längre. En mycket oangenäm doft gör sig påmind när jag lyfter på locket; aceton. Jag googlade förstås på detta fenomen och upptäckte att det finns två läger. Det ena lägret menar att “hoppsan-hejsan” detta är ju konstigt men det är sådant som händer och att det bara är att mata odjurets numera aggressiva aceton-käftar vidare. Det andra lägret, det mer kemi-inriktade lägret, menar på att det är fel typ av bakterier som växer till sig och att man bör sätta en ny frisk kultur. Att suredegen har fått agressiva aceton-käftar är inget positivt. Jag väljer att tro på kemin och har skickat surdegskulturen till sällan skådade jaktmarker.
Ensamstående igen fick jag baka bröd på det snabbare sättet. Det blev därför ett vitt formbröd med mycket hackad mandel i.


Ingredienser
50 gr jäst
2 tsk salt
5 dl vatten
1,4 (ca) liter vetemjöl special
2 dl hackad sötmandel


Tillagning
Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll ner det i bunken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, mjöl och mandel och arbeta ihop det till en deg. Knåda degen ordentligt. Täck degen och låt den jäsa i 1,5 timmar. Ta upp degen och forma dem till två bröd. Lägg dem på en plåt, täck och låt jäsa i en timme till.
Sätt ugnen på 225 grader. När degen jäst klart, sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda till bröden har fått en inne-temperatur på ca 96 grader. Om börden får mycket färg på kort tid kan man behöva sänka temperaturen i ugnen.
Låt svalna på galler under duk. Inte lika roligt som att baka surdegsbröd men det blir gott i alla fall.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Har jag möjligtvis hittat den ultimata bak...

retrocamera_shot (MMS)

Har jag möjligtvis hittat den ultimata bakelsen? Mariabakelse: jordgubbsgrädde och vaniljkräm i en petit choux, toppad med någon form av kaka, ett par blåbär och en jordgubbe. Hur j-vla gott som helst! Köpt på Sälens bageri. Bara det värt resan hit. Yay!:)


RSS 2.0