Citroncheesecake med lakritsglasyr


Citroncheesecake med lakritsglasyr.

Älskar cheesecake, älskar lakrits, älskar cheesecake med lakrits... eller känner i alla fall en viss värme för det.
I senaste numret av Baka hittade jag detta recept på något som verkade helt gudomligt och det var det... i alla fall nästan. Att göra botten av hasselnötter och lakristpulver gifter sig inte riktigt i min gom. Det blev snarare skiljsmässa, men i övrigt så är det ett lyckligt giftermål. Nästa gång jag gör den så får det bli till att experimentera lite med botten och kanske göra den på Brago eller så.
Givetvis kunde jag inte frångå mitt favoritrecept på cheesecake förutom att jag nu tillsatte citronsaft och citronskal i de olika lagren. Kvar från receptet i Baka är botten och lakritsglasyren.

Ingredienser

Botten
125 gr hasselnötter
0,5 dl socker
1,5 msk vetemjöl
1 msk lakritspulver
75 gr rumsvarmt smör

Cheese-smeten 1
400 gr philadelphiaost
3 ägg
1,5 dl socker
Rivet ska av en citron
Saften av 1/2 citron

Cheese-smeten 2
400 gr creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker
Rivet skal av en citron
Saften av 1/2 citron

Lakristglasyr
3/4 dl grädde
3/4 dl vatten
3/4 dl socker
2 msk kakao
2,5 msk lakritspasta

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med botten. Hacka nötterna och blanda dessa med socker, vetemjöl och lakritspulver. Rör ner smöret och tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllningen: mosa philadelphiaosten med en gaffel. Blanda ner äggen, citronskalet och saften samt sockret. Fördela smeten jämnt över botten och grädda mitt i ugnen i 180 grader under ca 35 minuter eller tills kanterna lyfter sig. Låt den kallna.
Blanda sedan nästa smet och bred ut den över den kalla kakan. Grädda mitt i ugnen i 180 grader under ca 10 minuter eller tills kakan stelnar något. Låt kallna.
Glasyren: Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka den under omrörning i ca 15 minuter. Låt den svalna och bred den sedan över cheesecaken.
Ät och njut,upplev både giftermål och skiljsmässa.

Lakritspulvret och lakritspastan är köpt på Lakritsroten.



Läs även andra bloggares åsikter om Cheesecake, citroncheesecake, lakrits, lakritsglasyr.

Surdegsbröd med dinkelmjöl



Snart växer det väl bröd ur öronen på mig men kan inte låta bli att baka mer. Det är som en drog, att sätta en deg, knåda, smaksätta och grädda. Jag vill göra det om och om igen. Att få palta med mjöl, vatten och surdegskultur får endorfinerna att vältra sig av glädje. Denna gång blev det en variant med dinkelmjöl och solrosfrön.



Ingredienser



Dag 1
1/2 dl surdegskultur
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl



Dag 2
4 1/2 dl vatten
12–13 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
1 msk salt



Tillagning



Blanda samman ingredienserna för dag 2 med smeten/degen från dag 1. Knåda i ca 10 minuter.
Låt degen vila i 45 minuter i en oljad bunke/plastlåda. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45 minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Jag hade i och för sig ingen jäskorg utan tog rena kökshanddkukar med lite mjöl på och la degarna i varsin rund skål. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på 250 grader. Ställ in bakstenen i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När ugnen är varm, lägg in brödet på bakstenen.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 93 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.

Jag har börjat revidera brödtemperaturen när brödet ska vara klart. Jag gräddade dem till 96 grader denna gång och ska nog prova 92 grader nästa gång. Brödet fortsätter ju att gräddas en stund efter att man tagit ut det ur ugnen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kronärtskockor


Kronärtskocka, 2011-05-28.

Tanke: fet, näringsrik jord, en skyddad plats i solen, snabb tillväxt, ett praktexemplar på två meter, skörd, vitvinsbräserade kronärtskockor.
Verklighet: tanig jord, ogräs och sten, utsatt för ständig blåst, halvskugga, nästan ingen tillväxt, trasiga blad.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Frittata


Frittata

Jag har en vän som är mästare på att göra frittatas. Jag vill också bli en mästare på det så igår jag gjorde mitt första försök att laga denna omelett-rätt. Det var inte allt för komplicerat att röra ihop ingredienserna och låta ugnen göra sitt, men inte blev det som min väns frittatas inte. Hans smälter i munnen medan min tumlar runt en stund innan den glider ner i matstrupen. Jag gissar att det handlar om att övning ger färdighet, ändra ugnstemperatur, gräddtid, blandning av ägg och mjölk med mera. Nåja, det är bara till att laga en ny och variera ingredienser och tillagningssätt. Det kommer att tillagas många frittatas i detta hus inom den närmaste tiden med andra ord. Frittata-oset kommer att sprida sig i skogen och över åkrarna som dimman på sensommarkvällarna och kanske locka till sig en och annan hungrig själ.

Ingredienser

6 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt & peppar
röd paprika
gul lök
färska champinjoner
haloumi

Tillagning

Sätt ugnen på 160 grader. Stek grönsakerna i lite olivolja i en stekpanna. Vispa ägg och mjölk, krydda. Lägg ner en stor klick smör i stekpannan och låt den smälta. Häll över äggblandningen och låt stekpannan stå på medelhög värme tills smeten börjar stelna. Lyft in stekpannan i ugnen grädda i ca 20 minuter tills frittatan stelnat och fått fin färg.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Surdegsbröd med hasselnötter


Surdegsbröd med hasselnötter.

Jag har fått dille på att baka bröd med nötter i. Denna gång blev det bara hasselnötter för det var det som fanns hemma i det oorganiserade skåpet ovanför fläkten. Det är klart, hade jag börjat rota bland alla förpackningar och påsar så kanske jag hade hittat på en och annan nöt av annan sort men har inte riktigt modet att göra det. Det skulle kunna finnas något som bits där inne.
Det var ett tag sedan jag kalljäste bröd men nu tryckte jag in hela plåten i kylskåpet över natten. Det är tur att kylen gapar ganska tomt så att plåten fick plats bland ett halvfullt mjölkpaket, parmesanost och en kattmatsburk. Det är perfekt att bara kunna skjutsa in brödplåten i ugnen när man kliver upp på morgonen och 30 minuter senare ha färskt bröd.

Ingredienser

600 gr vetemjöl
1/2 paket torrjäst
2 tsk salt
100 gr surdegsgrund
Hackade hasselnötter
300 gr vatten

Tillagning

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt vatten och surdegsgrund. Knåda degen i 10 minuter och låt den sedan vila i ca 60 minuter i rumstemperatur. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma till 4 bröd och lägg de på en plåt. Täck med plast och låt kalljäsa i kylskåpet över natten.
På morgonen är det dags att grädda bröden. Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Surdegsbaguetter



Det är tur att jag har gått en livräddningskurs på jobbet. Jag har med hjärt- och lungräddning lyckats blåsa liv i min surdegskultur. Det krävde sin man men jag lyckades. Jag kanske ska anmäla mig till utbildningen i hjärtstartaren också så att jag är rustad för alternativa livräddningsförsök.

Med hjälp av den återupplivade surdegskulturen bakade jag surdegsbaguetter i helgen.

Ingredienser dag 1

1 dl surdegsgrund
3,5 dl vetemjöl special
1,5 dl rågmjöl
3,5 dl ljummet vatten

Tillagning dag 1

Rör samman alla ingredienser och låt stå över natten. Jag täcker att alltid bunken med plast för att förhindra att det blir en skorpa på smeten.

Ingredienser dag 2

surdegen från dag 1
3 dl vatten
12 dl) vetemjöl special
1 msk salt

Tillagning dag 2

Blanda samman alla ingredienser med surdegen från dagen innan.Arbete degen i ca 10 minuter. Detta görs med fördel på morgonen då degen nu ska jäsa till den dubbla storleken vilket kan ta upp till 5 timmar. När degen har jäst till dubbelstorlek är det dags att börja vika den. Vik den utifrån och in, låt den vila 45 minuter och upprepa därefter samma procedur. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar, forma dem till baguetter och lägg dem på ett bakplåtspapper en plåt. Låt jäsa övertäckta i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plåt. När ugnen är varm dra över bakplåtspappret med baguetterna till den heta plåten. Grädda dem i dryga 20 minuter tills de fått en fin färg.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bröd med röda linser


Bröd med röda linser.

Det är sällan jag använder min järngryta, min röda emaljerade järngryta från en småstadsloppis till ett pris av hundra kronor. Men igår använde jag den.
Min surdegskultur har som sagt kolat vippen och då fick det bli det näst bästa;  järngrytebröd.  Det var länge sedan jag bakade bröd i gryta men det blir jäkligt schysst och det går att variera ingredienserna  i det oändliga. Denna gång fick det bli röda linser.

Ingredienser dag 1

3 cups (7,2 dl) Kungsörnen Vetemjöl special
2 tsk salt
0,5 paket torrjäst
1,5 cup (3,6 dl) vatten


Blanda i ordning alla ingredienser och låt stå övertäckt över natten.


Så här ser smeten ut dag 2.

Ingredienser dag 2

2 dl röda linser (blötlagda i ca 2 timmar)
2msk honung
Okänd mängd grahamsmjöl

Tillagning

Blanda ner linser, honung och lagom mängd mjöl tills degen blir fast och släpper från bunken. Låt degen jäsa i två timmar.
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in järngrytan på gallret i nedre delen av ugnen. När ugnen är varm tar du ut grytan och lägger ner degen och lägger på järngrytans lock. Grädda i 30 minuter. Ta sedan av locket och grädda brödet ytterligare ca 20 minuter. Jag gräddar ljust bröd till en temperatur av 96 grader.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Valborg


Valborgsfirande vid Borgholms slottsruin.

Nu börjar hemresan närma sig efter en helg av långa promenader, god mat, sol och vind. Arbetsvardagen gör sig allt för starkt påmind och jag längtar redan till nästa tillfälle att få komma ner till ön; midsommar.

RSS 2.0