Knäckebröd - recept


Knäckebröd funkar alltid, ALLTID. Se, det är bara att ta en text av HC Andersén och byta ut vissa ord. Det funkar. Jag lovar.
”Ljuvliga knäckebröd!” sjöngo magmunnen. ”Vad du är krispig och fin! Du är den första, du är den enda! Du är min kärlek! Du ringer matsmältningsmotstånd, härliga matsmältningsmotstånd över land och stad! Allt sug skall smälta, de kalla hungerkänslorna jagas bort! Vi skola härska! Allting ska smältas! Och så får du sällskap, smör och ost och slutligen en bit paprika, men du är den första, så fin och spröd!”
Nu är det bara att baka. ;-)

Ingredienser (24 knäckebröd)
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0.5 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 tsk brödkryddor
15 gr färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

Tillagningsdirektiv
Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Tillsätt lite mjöl i taget tills det blir en elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Kavla ut runda super mega ultra tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.

Detta vore relativt enkelt att utföra, men ack vad man kan bedra sig. Morgonen efter inser du att brödet är lite mjukt på mitten. In med det i ugnen igen på 150 grader. Lägg det direkt på gallret och grädda några minuter. Jag lovar, nu blir det knäckigt om det inte var det innan. Förvara det torrt och svalt. Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Creamy Peach Coffee Cake- persikokaka


Min Amerikaresa fortsätter. Me like.
Detta kan vara det bästa recept jag hittat ever.
Om jag hade haft ett badkar hade jag badat i krämiga persikokakor, legat på mage och övat crawlsim samtidigt som jag åt för fulla munnar. Badankor och tvättsvampar hade flugit all världens väg. Jag hade vänt mig över på rygg och övat ryggsim med ett fånigt leende på läpparna och tagit alla simmärken som finns. Så god är denna kaka. Prova.

Creamy Peach Coffee Cake

Ingredienser

Kakan
2 1/4 cups flour
3/4 cup sugar
170 gr cold butter
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
3/4 cup sour cream (gräddfil)
1 egg, beaten
1 1/2 teasponns almond extract (bittermandelarom)

Fyllning
225 gr cream cheese 
1/2 cup sugar
1 egg
1 bruk konserverade persikor
1/2 cup silvered almonds (mandelspån)

Tillagningsdirektiv

Blanda mjöl och socker i en stor skål. Skiva ner smöret och blanda allt till en smuldeg. Ta ur 1 cup av smuldegen och ställ åt sidan. Blanda bakpulver, bikarbonat och salt och blanda sedan ut det i smuldegen. Ha sedan i gräddfil, ägg och bittermandelarom och bland till en jämn smet. Lägg över smeten i en smord form med avtagbara kanter och dra upp smeten en bit på kanterna med en slickepott.

Blanda därefter cream cheese, socker och ägget i en skål till en slät smet. Lägg över smeten i formen, skiva persikorna i skivor och lägg dem i en ring på smeten. Lägg därefter på den kvarvarande smuldegen och sist mandelflagorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 55- 60 minuter. Låt vila minst en timme.

Citronrutor


Okej, detta kanske ser lite slime-igt ut. Kanske farmor som har varit i farten igen? Hur goda som helst i alla fall och det kan ju bero på att jag gillar alla syrliga bakverk. Åter ett bakverk i kvadrat.

Citronrutor

Ingredienser
Deg
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gr smör

Citronkräm
3 ägg
1 citron
0,5 dl vetemjöl
2 dl socker

Tillagningsdirektiv

Sätt på ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och smula ner det tills det blir en degig massa. Tryck ut degen i en form ( 20 x 25 cm). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Vispa under tiden ägg och socker fluffigt, blanda ner mjölet, saften av citronen och rivet citronskal. Vispa kraftigt. Häll citronkrämen över det gräddade pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare 10 minuter eller tills krämen precis har stannat. Låt kakan svalna och skär den i små rutor.
Om så önskas pudra med florsocker.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hallonparfait-tårta med choklad-och valnötsmarängbotten


Kanske inte så att gommen imploderade av en smaksensation men nog gick det att svälja ner i alla fall.

Hallonparfait-tårta med choklad-och valnötsmarängbotten

Ingredienser
100 gr valnötter
100 gr mörk choklad (70%)
3 äggvitor
1 dl socker

200 gram hallon
3 äggulor
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella


Tillagningsdirektiv

Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
Grovhacka nötter och choklad. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker, nötter och choklad. Häll blandningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Låt svalna.

Mixa och sila hallonen. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden. Blanda hallon, äggsmet och kesella, rör till sist försiktigt i grädden.
Häll glassblandningen över botten och frys i minst 4 timmar. Ta fram och garnera tårtan minst 30 minuter före servering.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Göra eget vin?


Efter fyra år gav äntligen vinrankan druvor och det verkar bli röda sådana. Inga gigantiska mängder. Rätt skönt för då slipper jag gjuta en betongbassäng som ska fyllas till bredden med mogna druvor och med små fötter trampa livet ur mig. För givetvis hade jag ju givit mig in i vinbranschen. Jag skulle nog kalla vinet Brottmountain efter området jag bor i, ha guidade visningar av vingården, röka cigarr och alltid gå runt strumplös i ett par lädertofflor. Ja, just så skulle jag göra.

Drottningrutor med cream cheese


Det ska vara gött att leva annars kan det kvitta. Jag vill inte att det ska kvitta så jag bakar kakor och trycker i mig. Då är livet gott att leva.

Drottningrutor med cream cheese

Ingredienser
125 gr rumsvarmt smör
1 cup farinsocker
1 1/2 cups havregryn
1 1/2 cups vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
300 gr Philadelphia ost
1/2 cup socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
drottningsylt
1/3 cup mandelflarn

Tillagningsdirektiv
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda rumsvarmt smör och farinsocker i en skål.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och blanda därefter ihop det med smöret och sockret. Tryck ut 2/3 av "degen" i botten på en långpanna. Grädda i ugnen i 11-13 minuter tills den börjar mörkna i kanterna. Ta ut och låt svalna.
Blanda under tiden Philadelphia osten med socker, ägg och vaniljsocker till en jämn smet. Bred ut smeten på kakbotten, klicka över jämnt med drottningsylt, smula över den sista tredjedelen av degen och mandelflarnen. Grädda i 25-30 minuter.

Tillbringat dagen på Fagersta herrgård.

retrocamera_shot (MMS)

Tillbringat dagen på Fagersta herrgård.


Brownies


Baka, baka liten kaka,
rulla, rulla liten bulla.
Ringla, ringla liten kringla
och.... schuss in i ugnen!

Eller nja... kladda, kladda en j-vla massa och schuss in i ugnen!

Gooey Brownie with Shortbread Crust

Ingredienser
1 cup vetemjöl
1/4 cup socker
115 gr smör
-----------------
1/4 cup mjöl
1/4 cup kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 burk kondenserad mjölk
200 gr Marabou chokladkaka (mörk)
3/4 cup hackade valnötter (valfritt

Tillagningsdirektiv
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker och smör till en smuldeg och tryck försiktigt ut den i botten på en fyrkantig form ca 21x21cm. Grädda i i ugnen i 15 minuter, ta ut och låt svalna.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt ägget, den kondenserade mjölken och blanda till en jämn smet. Hacka chokladen och valnötterna och rörner det i smeten. Häll smeten över den avsvalnade smuldegsbotten.Grädda i 20 minuter. Kakan är klar när ytan börjar se torr ut.Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Chocolate Bliss Cheesecake- chokladcheesecake


Jag både simmar och rullar mig i olika bakverk och denna cheesecake är inget undantag. Jag ålar mig som en ål som leker i Sargassohavet fast i en krämiga choklad cheesecake. Det sägs att ålen dör efter leken och skulle jag dö efter denna kaka så må det vara. Baka och lek.

Chocolate Bliss Cheesecake

Ingredienser
18 OREO Chocolate Sandwich Cookies (finns i välsorterade ICA-butiker)
2 matskedar smält smör
625 gr Philapelphia Cream Cheese
3/4 cup socker
1 tesked vanillinsocker
225 gr Marabou mörk choklad
3 ägg

Tillagningsdirektiv
Slå på ugnen på 160 grader.
Krossa OREO-kakorna och blanda med det smälta smöret. Använda gärna en mixer för att få en jämn blandning.
Täck botten på en spring-form med kaksmuleblandningen.
Blanda Philadelphiaosten med socker och vanillinsocker i en skål. Smält chokladen och rör ner den i ostsmeten, Rör ner ett ägg i taget och rör till en jämn smet. Häll smeten över kakbotten och grädda i 55 minuter i nedre delen av ugnen. Mitten av kakan ska fortfarande vara lös när man tar ut den. Låt den vila i minst 4 timmar i kylskåpet innan den avnjutes. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Topless Blueberry Pie- blåbärspaj


"Di bakar präktigt vettebrö i Amerika" Nåja, tänker jag, de gör ju schyssta pajer också. Sagt och gjort en Topless Blueberry Pie blev gjord. Det skapade dock en del huvudbry då ättika och vinäger heter typ samma sak over there. Jag valde ättika och jag kan inte påstå att det frambringade ett pajskal som kvalificerade in som det åttonde underverket precis. Summa sumarum blev det väl ett pajskal med känsla av en burk blåbärssylt ovanpå. Jummy.

Topless Blueberry Pie

Ingredienser

Pajskal
1 cups all-purpose flour
2 cups butter flavored shortening
1/2 tablespoon white sugar
1/2 teaspoon salt
1/4 cup ice water
1/2 egg
1/2 tablespoon distilled white vinegar

Fyllning
3/4 cup white sugar
3 tablespoons cornstarch (maizena)
1 pinch salt
1 cup water
4 cups fresh blueberries
1 tablespoon butter

Tillagningsdirektiv
Börja med pajskalet. Bland alla torra ingredienser i en skål, tillsätt smör, vatten, ägg och ättika och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form och ställ svalt i minst 15 min. Nagga botten och grädda pajskalet i ca 15 minuter i 225 grader. Låt svalna
Fortsätt med fyllningen. Blanda socker, maizena och salt i en kastrull. Rör ner vatten och 1 cup av blåbären. Låt koka upp och koka i någon minut så att det tjocknar ordentligt. Ta av från  plattan och rör ner smöret. Låt svalna i 5 minuter och rör därefter i resten av blåbären.
Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i minst 2 timmar i kylskåpet. Servera med grädde eller vaniljsås. Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Konjaksäpplen


Grillat är gott. Konjak är gott. Äpplen och kanel är gott. Allt tillsammans är himla gott.


Konjaksäpplen, 2 pers
.

Ingredienser
2 stora äpplen
1 kvist färsk rosmarin
2 msk råscoker
1 tsk kanel
1 tsk citronsaft
25 gr smör
3  msk konjak

creme fraiche, citronskal

Tillagningsdirektiv
Skär äpplena i tjocka skivor. Hacka rosmarinen och blanda med råsocker och kanel. Vänd äppelskivorna i blandningen och lägga dem på dubbla ark aluminiumfolie.Pressa över lite citron och klicka över smöret. Vik ihop sidorna och slå på konjaken. Förslut och lägg på grillen i ca 10 minuter.
Servera med creme fraiche blandat med rivet citronskal.

Digestivekex


Även utomjordingar kan få snilleblixtar. Jag fick en. Varför inte göra egna digestivekex? Genast började sökandet efter recept och jag hittade ett par stycken relativt snabbt.
Givetvis kan jag inte bara baka efter det ena receptet utan bytte ut lite ingredienser mellan de båda recepten för att i min totalt omedvetna hjärna tro att på så sätt få de godaste kexen. Hm, därom tvistar de lärde kan jag nog tillstå. Någonstans i den snustorra papperssmaken finns ett uns av digestivekaraktär.
Jag har alltså gjort alldeles egna digestivekex med hål i mitten. Avancerat vill jag lova.

Digestivekex


Ingredienser
4 dl havregryn
4 dl Kungsörnen Kärn vetemjöl med fullkorn
4 tsk strösocker
1 tsk bikarbonat
100 gr smör
2 msk olivolja
1 citron, saften av
3 msk mjölk
2 krm salt

Tillagningsdirektiv
Kör havregrynen i matberedaren tills de är krossade. Tillsätt allt torrt och pressa över citronen. Tillsätt smöret i klickar, kör tills det är smuligt. Häll ner mjölken (när maskinen är igång) och låt det bli en deg.
Kavla ut tunnt, ca 3 mm och ta ut runda kakor, nagga och grädda i 175 grader ca 15 min.

Om jag mot all förmodan på detta jordklot skulle göra dessa igen så skulle jag nog tillsätta någon matsked sirap för att få dem sötare. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Äppelpaj eller snarare äppelkakepaj

Det är snart vår. Med våren kommer förpliktelser och trädgårdsarbete. Åtaganden som måste utföras under en kort period om det inte ska få omskrivna konsekvenser för lång tid framåt. Som att klippa äppelträden till exempel. Jag ser det som ett obetalt jobb där jag med livet som insats klipper bort allt som växer uppåt och/eller inåt. Precis efter regelboken. Till saken hör den att äppelträden är flera meter höga, nästan så att trädkronan rör vid de vita bomullsmolnen som tuffar fram på den blå himlen. Jag står där på tå högst upp i toppen och sträcker mig ut med periskopsaxen för att klippa bort ett präktigt vattenskott. Jag vinglar till och mörka skuggor sveper med ens över huvudet. Det är de j-vla gamarna som hoppas på att jag ska trilla ner mot en säker död, studsa några gånger mot grenverket så att jag blir riktigt mör för att sedan landa upplagd på ett silverfat på marken. De flyger bort till en död björk i närheten och skrattar rått åt mig. Jag pekar finger åt dem, klättrar ner och inser att allt klippande har fått mig sugen på både äppelkaka och äppelpaj. Hm... orka göra båda! Nej, jag slår ihop dem till en äppelkakepaj. Strålande!


Äppelkakepaj

Ingredienser

Kakan
115 gr smör
450 gr äpplen
175 gr Kungsörnen Vetemjöl speical
1,5 tsk kanel
1 krm salt
115 gr strösocker
2 ägg
2 msk mjölk


Smuldeg
115 gr Kungsörnen Vetemjöl special
6 msk smör
85 gr strösocker

Tillagningsdirektiv
Smöra en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Gör smuldegen genom att blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

Blanda mjöl, kanel och salt i en skål.
Rör rumsvarmt smör och socker luftigt i en annan skål och vispar ner ett ägg i taget. Blanda ner mjölblandningen tillsammans med mjölken och rör om tills det blir en jämn smet.
Bred ut smeten i formen och lägg äppelskivorna ovanpå och strö över smuldegen.
Grädda kakpajen i 180 grader i nästan en timme, tills den har fått en gyllenbrun färg.
Ät med åtta liter vaniljsås till.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Knådfritt bröd

Det knådfria brödet.

Det knådfria brödet.

















Ufot har landat. Den intergalaktiska resan är över. Jag snor recept och pimpar dem. Det kan bli j-vligt dåligt eller så kan det bringa fram ett leende som sprider sig från det ena missbildade örat till det andra.

Pimpa det knådfria brödet, version 2.0-4.0

Ingredienser:

3 cups (7,2 dl) Kungsörnen Vetemjöl special
2 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
1,5 cup (3,6 dl) vatten

Pimpning 2.0:
0,75 dl krossat linfrö, förslagsvis Axa gogreen

Pimpning 3.0:
1 riven morot (här krävs stor försiktighet vid användning av rivjärn då rivjärn kan orsaka kraftig kroppsskada och tillföra brödet oönskade ingredienser)

Pimpning 4.0:
1 rivet äpple (samma försiktighet vidatages även vid detta moment)
1 dl hackade valnötter


Tillagningsdirektiv:

Life is easy
Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör ut jästen i vattnet och blanda det med mjölet. I detta moment kan du med fördel använda din egenpimpade slev. Se emellertid till att inte påklistrade paljetter och liknande faller ner i smeten.
Blanda ner valfri pimpningsingrediens och rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna upp till 18 timmar.

Lagen om alltets överjävlighet träder i laga kraft
Degen är färdigjäst när ytan är bubblig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Du kommer dock knappast att uppleva att du viker degen. Smeten fastnar i varenda por du har i huden och ju mer du försöker bli av med den desto mer fastnar den. På allt du tar i sätter sig ditt egentillverkade klister och tankarna svävar iväg om kostnader för kökssanering.

Vilopuls återintages
Forma snabbt och varsamt en klump av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshandduk, lägg klumpen med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när du petar på den med fingret. Pet, pet.

Ljuset i tunneln
Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen (jag använde min gamla gjutjärnsgryta trots att jag vid ett svagt tillfälle lagade till en stinkande vegetarisk gryta i den som trots alla medel ger smak på allt som landar i kärlet). När degen har jäst färdigt tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om, om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka  formen (shake it!) en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Låt svalna på ugnsgaller.

Los geht's

Okej, dags att försöka igen. Hoppas inspirationen håller i sig nu. Börjar med att lägga in lite gammalt innan nytt kommer.




RSS 2.0