Provade att grädda bröd i den gamla järnsp...

retrocamera_shot (MMS)

Provade att grädda bröd i den gamla järnspisen för första gången. Jag följde alla husmoderliga tips och snurrade plåten flera gånger. Snabbt gick det och det blev i alla fall inte bränt.


Surdegslimpa på Manitoba Cream - surdegsbröd recept


Surdesglimpa.

Jag har åter lyckats skapa obalans i tillgång och efterfrågan på surdegsbröd. Jag bakar så att mjölet yr, degvätska skvätter och så att diskberget konstant är oövervinnerligt. Det verkar finnas en underliggande drivkraft hos mig att på fredagskvällen starta igång surdegsbaket för att ägna lördagen åt att vika deg och värma baksten. Jag hinner inte äta upp brödet i samma takt som frysen fylls på så det är nog dags att låta produktionen komma vännerna tillgodo.

Jag har fortsatt att baka på Manitoba Cream (MC) eftersom det ger brödet en skön len känsla. I lördags blev det därför surdegslimpor på MC och dinkelflingor.
Trogen mina tidigare brödbaksinsatser följde jag samma tillvägagångssätt som annars. Det hittar du här.
Jag har experimenterat med brödtemperaturen fram och tillbaka men landar nu på att 95 grader ger ett lagom gräddat bröd utan att bli för torrt.


Läs även andra bloggares åsikter om Manitoba Cream, surdegsbröd, surdegsbakning, matbröd.

Inkokta tomater



Det stundar skördetider här hemma i Johannesbo. Frukt ska plockas, grönsaker ska skördas och vindruvor ska pressas. Eller, jag plockar mina fem mogna tomater och kokar in dem och väntar otåligt på att fler ska nå det söta stadiet. Äpplena trillar ner och förfars och vindruvorna hinner bli uppätna innan något annat kan göras. Kvar återstår alltså tomater, de muterade tomaterna vill säga.
Ända sedan jag såg Camilla Plum obehindrat koka in sina tomater på ett barnsligt enkelt sätt så har jag väntat på att få apa efter. Vilket jag nu har gjort.
Jag plockade mina fem tomater och skar varje tomat i 4-5 bitar. Dessa bitar pressade jag för kung och fosterland ner i en glasburk, klämde ner några blad salvia (den enda färska krydda jag hade hemma), strödde över några nypor flingsalt och grovmalen svartpeppar samt ringlade en obestämd mängd olivolja över. I ena burken tryckte jag även ner en vitlöksklyfta. Variationerna är egentligen oändliga men mer experimentella varianter får vänta till nästa skördevåg.
När burkarna inte rymmer mer skruvar man på locket, men inte helt och hållet. Innehållet kommer att expandera när det värms upp och den ugnskatastrof som kan inträffa om locket påvrides fullt ut kan jag bara föreställa mig. Burkarna ska sedan stå i ugnen i 140 grader i ca två timmar. Det ska koka i burkarna en stund innan man tar ut dem. När innehållet svalnar sjunker allt ihop och skapar en mindre vacker burk med inkokta tomater med förbannat gott blir det.
Den första burkens innehåll har redan avnjutits som pastasås vilket det fungerade utmärkt som.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ingredienser för att pimpa bakningen



När det brister i motivation att slänga ihop en kaka eller två är det bra att ha några ingredienser att pimpa bakningen med. Vad nu just dessa ingredienser kan åstadkomma är fortfarande oklart men att kakan kommer att smaka vanilj, vara svart och vara dekorerad med månar och stjärnor är ju klart. Kanske kan bli något i helgen. Om inte annat så är den svarta karamellfärgen bra att ha när man ska baka med lakrits så att man kan få det riktigt svart. Det blir en konstig känsla annars; att äta något ljusbrunt som smakar lakrits... Vi får se vad det blir.


Läs även andra bloggares åsikter om Ingredienser, kramellfärg, vaniljextrakt, tårtdekorationer.

Muterad björnbär



Växter fortsätter att mutera genom mina "gröna fingrar". Senast är det den sedan två kalla vintrar döda taggfria björnbärsbusken som klättrat längs husväggen och givit otaliga skördar smaklösa björnbär genom åren. Den har nu dykt upp i rabatten två meter bort och det vore synd att påstå att den fortfarande är taggfri.  Det är som att alla försök av människan att tämja dess ogästvänliga sätt nu exploderat i dess riktiga natur.
Jag låter den växa på och hoppas att den kanske ger mig otaliga skördar med smakrika björnbär framöver.

Läs även andra bloggares åsikter om Björnbär, odling, bärväxter.

Surdegsbröd på Manitoba Cream


Surdegsbröd på Manitoba Cream.

Jag har återupptagit surdegsbakandet efter ett par månaders paus. Ny surdegsgrund och ny mjölsort men fortfarande med nötter som smakförhöjare. Finax har en mjölsort som heter Manitoba Cream och som saluförs med att den besitter egenskaper som unik jäskraft och högre proteinhalt.

Dessutom sägs den vara proffsbagarnas val. Givetvis sväljer jag detta med hull och hår och knallar hem med en påse av detta undermjöl i kassen. Brödet blev bra, mjukt och lent, men den unika jäskraften uteblev. Det beror nog på mina egna kvalitetssäkringsproblem när det gäller bakning snarare än det mytomspunna mjölets egenskaper. Oavsett så duger det gott i mitt enmanshushåll.
Jag bakade efter mitt vanliga recept.






Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hemmagjord hummus


Hummus.

Ai Caramba! Någon dansar flamenco i käften på mig. Det rycker, hoppar och vibrerar. Jag har gjort egen hummus med dubbelt så mycket vitlök. Trots en viss överstyrka av vitlök är det makalöst gott och jag skulle kunna hålla igång dansfestivalen i munnen hela kvällen. Bara mata mig själv med mer, mer,mer MEEEER!!! Men, jag måste ju även tänka de möten jag ska sitta i imorgon utan att de övriga deltagarna rekommenderar att vi tar mötena via länk istället. Det kanske redan är för sent förresten.
Nåja, i ett ögonblick tog jag det sista paketet med kikärtor och gjorde följande för att uppleva denna rytmiska lek i gapet.

Ingredienser
190 gr naturella kikärtor (den lilla förpackningen Zeta)
2 msk olivolja
0,5 msk vit balsamico (eller annan vinäger)
2 msk persilja
2 stoooooora vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak

Tillagning
Ner med allt i mixern och kör tills du får en konsistens du föredrar.

Läs även andra bloggares åsikter om Hummus, kikärtor.

Ack, du ljuva 80-tal! Det är alltid roligt...

100media_imag017 (MMS)

Ack, du ljuva 80-tal! Det är alltid roligt att leta recept i gamla kokböcker.


Pressgurka - inlagd gurka av Armenian Yard Long


Pressgurka.

Fler grönsaker mognar och jag har skördat den första gurkan. Det är en  slanggurka som heter "Armenian Yard Long". På fröpåsen beskrivs den med följande ord: Märklig armenisk gurka med böjda, räfflade, långa, söta frukter, gulgröna och helt genomfärgade. Smakrik och frisk.
Märklig är nog ordet och tilläggas kan är att de är lite ludna också. Kittlar lite i munnen med andra ord. Den är faktiskt en aningens sötare än vanlig gurka och det skapar lite error i skallen när man tänker på hur en gurka ska smaka.
Jag är barnsligt förtjust i pressgurka och slängde snabbt ihop en burk med följande recept:

Ingredienser
1 slanggurka
0,5 tsk salt
hackad persilja
--------
2 msk ättiksprit
1,5 dl vatten
1 msk socker
vitpeppar



Tillagning
Skiva upp gurkan eller hyvla upp den i skivor med en osthyvel. Lägg skivorna i en djup tallrik och strö över saltet. Lägg en annan tallrik uppepå och låt stå i 30 minuter. Blanda lagen, Karma ur gurkorna lätt och lägg dem i lagen. Tillsätt persilja efter smakoch låt stå i minst 10 minuter.
Läs även andra bloggares åsikter om Pressgurka, gurka, växthusgurka, inlagd gurka.

Mogen rysk tomat


"Rysktomat"

Min första "ryska" tomat har mognat, precis så grön-orange som den ska vara. Jag vet inte vad sorten heter men personen jag en gång fick den av sa att den var rysk. Frågan är bara om den kommer från Tjernobyl-området med tanke på dess utseende. Det är alltid den första tomaten på plantan som får det mest abnorma utseende, allt ifrån att den blir som en ring med hål i mitten till att den blir veckad värre än farmors garbardinkjol. Goda är dem i alla fall om än lite mjöliga. Jag hoppas bara att det inte är miljön i mitt växthus som skapar någon form av deformation. Jag kanske har en liten läckande kärnreaktor i närheten... eller inte...
I år ska jag koka in tomater, precis så som Camilla Plum gör i sitt program. Det ser så himla gott ut och fin fint att värma en frusen mage med i vinter.
Läs även andra bloggares åsikter om Tomater, odla tomater, odling.

RSS 2.0