Mandelbröd- vitt formbröd med sötmandel


Vitt formbröd med sötmandel.

Min surdegskultur är inte vad den torde vara längre. En mycket oangenäm doft gör sig påmind när jag lyfter på locket; aceton. Jag googlade förstås på detta fenomen och upptäckte att det finns två läger. Det ena lägret menar att “hoppsan-hejsan” detta är ju konstigt men det är sådant som händer och att det bara är att mata odjurets numera aggressiva aceton-käftar vidare. Det andra lägret, det mer kemi-inriktade lägret, menar på att det är fel typ av bakterier som växer till sig och att man bör sätta en ny frisk kultur. Att suredegen har fått agressiva aceton-käftar är inget positivt. Jag väljer att tro på kemin och har skickat surdegskulturen till sällan skådade jaktmarker.
Ensamstående igen fick jag baka bröd på det snabbare sättet. Det blev därför ett vitt formbröd med mycket hackad mandel i.


Ingredienser
50 gr jäst
2 tsk salt
5 dl vatten
1,4 (ca) liter vetemjöl special
2 dl hackad sötmandel


Tillagning
Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll ner det i bunken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, mjöl och mandel och arbeta ihop det till en deg. Knåda degen ordentligt. Täck degen och låt den jäsa i 1,5 timmar. Ta upp degen och forma dem till två bröd. Lägg dem på en plåt, täck och låt jäsa i en timme till.
Sätt ugnen på 225 grader. När degen jäst klart, sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda till bröden har fått en inne-temperatur på ca 96 grader. Om börden får mycket färg på kort tid kan man behöva sänka temperaturen i ugnen.
Låt svalna på galler under duk. Inte lika roligt som att baka surdegsbröd men det blir gott i alla fall.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0