Frittata III


Frittata

Och så kom trean. Ingen kunde väl riktigt tro att tid och pengar skulle läggas på ytterligare en uppföljare men det är just då som den dyker upp: Frittata III. Premiären går omärkt förbi och tidigare än vad skaparen har räknat med går den vidare till vardagslunchlådan inklusive några dagars repriser. De anlitade ingredienserna, paprika, sockerärtor, champinjoner, lök och haloumi fortsätter sin resa till nästa maträtt och skryter kanske inte om sina insatser i detta projekt.
Nåja, det blir ingen brakförlust för produktionsbolaget utan matnjutningskontot hamnar på plus minus noll. Nu är det nog dags att lägga energi på andra rätter och bara gotta sig i bekantas njutningsbara resultat istället.

Ingredienser

6 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven ost
salt & peppar
grön paprika
gul lök
färska champinjoner
sockerärtor
haloumi



Tillagning

Sätt ugnen på 160 grader. Stek grönsakerna i lite olivolja i en stekpanna. Vispa ägg och mjölk, krydda och rör ner den rivna osten. Lägg ner en stor klick smör i stekpannan och låt den smälta. Häll över äggblandningen och låt stekpannan stå på medelhög värme tills smeten börjar stelna. Lyft in stekpannan i ugnen grädda i ca 20 minuter tills frittatan stelnat och fått fin färg.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Pizzabullar med lufttorkad skinka


Pizzabullar

Jag har tidigare nämnt att snacks kan vara livsnödvändigt vilket alltför ofta visar sig i mitt liv. Jag måste därför fylla på förråden med detta oumbärliga tilltugg för att klara livhanken.
Jag och min blodsockernivå brukar kunna ha duster som får proffsboxning att blekna i jämförelse. Rond efter rond pågår kampen mellan att landa i total apati kontra försöken att nå fram till snacket. Hittills har gått segrande genom varje match men det bygger på att tillgången på munsbitar är konstant. Därför bakade jag pizzabullar igår.

Ingredienser (ca 32 bullar)

Deg
50 g jäst
50 g smör
1 msk flytande honung
4 dl mjölk
1 tsk salt
5 dl vetemjöl special
5 dl dinkelmjöl

Fyllning
1 burk Dolmio pastasås- vitlök
160 gr  luftorkad skinka
2 mozzarellaostar (riven)
skivade oliver
färsk basilika
1 ägg
torkad oregano

Tillagning
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, häll över vätskan och rör till jästen har löst sig.
Blanda i salt och honung. Tillsätt mjöl och arbeta degen smidig i ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i två delar och kavla ut degen till två rektanglar i A3-storlek. Bred ut ett tunt lager pastasås eller annan tomatsås. Fördela övriga ingredienser jämnt över de utkavlade degbitarna. Rulla ihop  varje rektangel från långsidan och skär 16 bitar av varje. Lägg varje bit i en bullform. Pensla med ägg och strö över lite torkad oregano. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Utkavlad deg med ingredienser.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Surdegsbröd på dinkelmjöl med valnötter och aprikoser


Surdegsbröd på dinkel med valnötter och aprikoser

Varför är det så svårt att kvalitetssäkra sin egen bakning? Ena gången blir resultatet strålande; ett högt, luftigt smakrikt bröd som retar gommen till extas. En annan gång blir resultatet lite mer åt det tragiska hållet; ett lågt, kompakt, syrligt bröd som får gommen att implodera. Jag knådar, jag bearbetar, jag plastar in, jag låter degen jäsa, jag mjölar och jag väntar. Varje gång. Det betyder inte att resultatet blir det samma varje gång, snarare tvärtom. Jag önskar inte mina gäster en imploderad gom varför jag håller tillgången på nybakat bröd hemlig. Jag kan inte vara säker på att resultatet blir tillräckligt bra för att låta egga vännernas munhålor. Det är klart att förutsättningarna ser lite annorlunda ut varje gång jag sätter en deg. Temperatur, tid och vissa ingredienser men skillnaden borde inte bli så stor!
Detta är ju förstås charmen med att vara novis på detta område, att finjustera metoderna och försöka komma ihåg förutsättningarna och tillvägagångssätten från en av de lyckade gångerna. Ja, någon kvalitetscertifiering lär jag inte erhålla men jag fortsätter sätta degar och baka med varierande resultat så länge gommen vill ha sitt.
I helgen blev det surdegsbröd gjort på dinkel med valnötter och torkade aprikoser. Kompakt och lågt. Något att bita med andra ord.

Ingredienser dag 1

1/2 dl surdegskultur
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl

 

Ingredienser dag 2

4 1/2 dl vatten
12–13 dl dinkelmjöl
Hackade valnötter och torkade aprikoser
1 msk salt

 

Tillagning

Blanda samman ingredienserna för dag 1 och låt stå i rumstemperatur över natten. På morgonen dag 2 blandar du ingredienserna för dag 2 med smeten/degen från dag 1. Knåda i ca 10 minuter.
Låt degen vila i 45 minuter i en oljad bunke/plastlåda. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45 minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Jag hade i och för sig ingen jäskorg utan tog rena kökshanddkukar med lite mjöl på och la degarna i varsin rund skål. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på 250 grader. Ställ in bakstenen/en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När ugnen är varm, lägg in brödet på bakstenen/plåten.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.

 

Läs även andra bloggares åsikter om ,

RSS 2.0