Tomater



Har precis planterat om några av de tomater som börjar bli lite rangliga. De får nog inte tillräckligt med ljus, men det brukar reda sig i slutändan ändå.
Odlar två sorter; green sausage och en som jag kallar för rysk tomat. Den senare har jag fått en planta av som jag nu tagit egna frön ifrån. Det är min absoluta tomatfavorit, söt och god.


"Rysk tomat"

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kolakakor med smak av calvados


En klassiker med lite annan smak.

Kolakakor med calvados

Ingredienser
100 gr rumsvarmt smör
1dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk calvados
2,5 dl vetemjöl
1 msk vanillinsocker
1 tsk bakpulver

Tillagningsdirektiv

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda rumsvarmt smör och socker. Tillsätt sirap och calvados. Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan ihop det med de övriga ingredienserna. Dela degen i tre delar och rulla ut dem till fingertjock storlek. Tryck ut varje rulle i mitten. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Att kapitulera i duschen

Det finns ett par tillfällen i livet då det man bör inse att det är dags att kapitulera.  När strömmen går och du står i duschen är ett exempel. Givetvis sker detta under den mörka delen av dygnet då du inte kan se ett dyft med dina Timotei-shampo-fyllda ögon. Luften vibrerar av en total tystnad och du inser att din sista stund i detta jordeliv är kommen. Naturligtvis har du sett alla tänkbara thrillers där en duschande person blir brutalt slaktat, ofta med en vass kockkniv i handen på en vattenkammad och handskbeklädd man. Hur stark din överlevnadsinstinkt än är har du ingen chans. Jag menar, i vilken film har den duschande personen klarat sig?
Nej, den dagen strömmen går och jag står i duschen så lägger jag mig ner som en död fisk, jag kapitulerar, det finns inget jag kan göra. Den bestialiske mördaren har brutit strömmen och är på väg in. Jag behöver inte ens den karaktäristiska musiken, jag förstår mitt öde. Nåja, jag är ju i alla fall ren när så är dags.

Dags att baka något till helgen kanske?


Olga, februari 2011.

retrocamera_shot (MMS)

Olga, februari 2011.


Knäckflarnstårta - flarntårta med daim


Hur enkel som helst att göra.

Ingredienser bottnar

3 dl havregryn
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl sirap
½ dl mjölk
150 gr smält smör

Tillagningsdirektiv bottnar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt därefter smält smör, mjölk och sirap.
Blanda ihop till en smet. Dela  smeten i tre lika stora delar och smeta ut dem i en cirkel på varsin plåt, ca 20 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills flarnet fått en gyllenbrun färg. Låt flarnen svalna.

Ingredienser mellanlager
4 dl vispgrädde
2 marabou daim (2 förpackningar)
1 msk vanillinsocker

Tillagningsdirektiv mellanlager
Blanda grädde och vanillinsocker. Vispa grädden riktigt hård. Krossa daimen och blanda ner.



Lägg ett flarn som botten på tårtan. Bred över gräddblandningen och lägg på ett flarn till. Bred på ett lager grädde till och avsluta med att lägga det tredje flarnet överst.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Paprika



Paprikan börjar titta upp nu. Gäller att se till att den får tillräckligt med ljus bara.

Surdegskultur



Min surdegskultur bor i denna glasburk och än så länge lever den.
Jag utgick från detta recept.

Ingredienser
1 dl rågmjöl ( x 3)
1 dl ljummet vatten (x 3)

Tillagningsdirektiv
Blanda samman mjöl och vatten i en glasburk. Jag plockade bort gummiringen runt burken som gör den mer tättslutande så att det finns möjlighet för smeten att pysa lite. Ställ burken på ett varmt ställe i två dygn. Jag ställde min mot elementet, runt 24 grader varmt.
Efter två dygn ska smeten vara bubblig och ha jäst. Nu ska du hälla ur nästan allt. Spara ca 2 msk i burken och fyll på med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten och låt det stå ett dygn till.
Efter ett dygn är det dags att upprepa proceduren och låta det stå ett dygn till på samma varma plats.
Efter totalt fyra dygn är surdegskulturen redo att användas.
Förvara den i kylskåpet och när det är dags att använda den så är det bara att ta den mängd som står i receptet, låt ca 2 msk vara kvar i burken, fyll på med 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Låt den stå framme i ca 12 timmar så att den växer och bubblar igen. Därefter kan den ställas in i kylskåpet. Glöm inte bort att en gång i veckan ta ut den, ta bort det mesta ur burken och fyll på med en del rågmjöl och en dl ljummet vatten, låt stå framme på en varm plats i 12 timmar för att sedan ställa in den ikylen igen.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jul- eller vårkänslor?



Jul- eller vårkänslor?

Limegrädde med pepparkaka


Voj, voj mumsfaktorn på detta blev inte så hög. Kanske till och med så låg och därmed en svår besvikelse att jag tillskriver det samma dignitet som sprängningen av Västtyska ambassaden 1975. Lägg ut, lägg ut, LÄGG UT!
Tanken var att pimpa fredagsmiddagen med en snabb och enkel efterrätt och förutom att själva vispandet som tvingade mig att bryta upp köksgolvet och gräva en skyttegrav för att få skydd mot gräddsalvorna så var den enkel att göra.

Ingredienser
5 dl Arla vispgrädde
75 gr Dan Sukker florsocker
1 lime, skal och saft
1 citron, skal och saft
8 st Annas pepparkakor

Tillagningsdirektiv
Sikta ner florsockret i grädden och vispa försiktigt.
Riv skalet av en lime och en citron och lägg i grädden. Pressa ner saften från limen och citronen i grädden och vispa tills det att grädden börjar tjockna.
Ta fram fyra serveringsglas och krossa en pepparkaka till varje glas och lägg smulorna i botten. Fyll på med gräddblandningen och avsluta med att lägga krossad pepparkaka överst. Ställ i kylen i minst 30 minuter.

Syrligt och sött med en touch av gammal pepparkaka kvarglömd sedan jul. Mums tänker ni.  Nja, säger jag och stannar hellre kvar i skyttegraven och tittar på ett gammalt fotografi medan salvorna viner några centimeter ovanför huvudet.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Amerikanska äppelrutor


Detta hade kunnat sluta i en sockerchock ledd till för tidig död. Blodsockerhalten skulle ha slagit ut alla funktioner parallellt med att chocken av sockerchocken skulle få blodtrycket att sjunka så att blodcirkulationen skulle upphöra. Nu slutade det inte så för jag halverade sockermängden. De måste gilla socker i Amerika.

Amerikanska äppelrutor

Ingredienser
2 cup vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
110 gr smör
1 cup farin socker
2 ägg
1 äpple
hackade valnötter
2 msk socker
2 tsk kanel

Tillagningsdirektiv
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, salt kanel och vaniljsocker i en bunke. Ställ åt sidan.
Smält smöret, blanda det med farin sockret.Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt till en jämn smet. Tillsätt mjölblandningen, hackade äpplet och valnötterna och rör ihop. Häll över i en form och strösocker och kanel över.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Surdegsbröd



Är ganska färsk på det är med surdeg. Min surdegskultur, döpt fru Karlsson, lever och verkar trivas i sin kylda boning. Det gäller att komma ihåg henne bara, ta ut och mata henne en gång i veckan.

Fru Karlsson bidrog alltså till detta Levain-bröd.

Dag 1 på kvällen

Ingredienser
1/2 dl Fru Karlsson
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl

Tillagningsdirektiv
Blanda samman alla ingredienser i en bunke och låt stå övertäckt med plastfolie över natten. Bunken bör stå i en rumstemperatur på ca 25 grader. Jag ställde min på köksbordet mot elementet. Funkade klockrent. Annars brukar det vara lagom temperatur ovanför kylkskåpet.

Dag 2 på morgonen

Så här såg smeten/degen ut efter en natt.

Ingredienser
4 1/2 dl vatten
12–13 dl vetemjöl special
1 msk salt

Tillagningsdirektiv
Blanda samman de nya ingredienserna med smeten/degen från dagen innan. Knåda inte.
Låt degen vila i 45 minuter. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.

Degen efter två timmar.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Jag hade i och för sig ingen jäskorg utan tog rena kökshanddkukar med lite mjöl på och la degarna i varsin rund skål. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på max temperatur. Ställ in en plåt i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När brödet jäst klart stjälper du försiktigt upp degarna på ett bakplåtspapper på en kall plåt. Öpnna ugnen och dra över bakplåtspappret med degarna på till den heta plåten och sänk temperaturen till 250 grader. Kasta in en dl vatten i botten av ugnen för att få en krispigare skorpa.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 96 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Planteringsdags



I år har jag blandat min egen såjord. Hälften planteringsjord, hälften sand. Jag hoppas att plantorna ska slippa betongklumpen som annars bildas runt de späda rötterna. Det är ju inte så att jag önskar livet ur dem, tar tag om plantan och dess betongklump med min byggkran och släpper dem i sjön och hoppas att beviset ska sjunka till botten. Nej, nu hoppas jag att de utvecklas bättre i mitt kylslagna hus från 1938. Det är därför jag planterar redan nu. De har det inte så varmt och gott när de väl kommer upp och behöver ha sin tid att utvecklas.
Jag har nu satt paprika, aubergin, chili och att par sorters tomater. Ser fram emot när varenda fönster är belamrat av små plantor. Läs även andra bloggares åsikter om Plantera, så frö, jord, såjord, tomater, paprika, aubergin, chili.

Päronpaj


Päronpaj med krispigt täcke.

En hederlig smulpaj med päron. Enkel att göra men tänk på att välja päron med mycket smak, annars blir den ganska tråkig. Nästa gång ska jag nog prova att byta ut kanelen mot kardemumma.


Ingredienser
12 päron, ca 800 g
1 dl ljus sirap
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk kanel
2 msk maizena
100-150 g smör

Tillagningsdirektiv
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skiva päronen.


Ca 800 gr.

Blanda socker, kanel och maizena. Blanda ner de skivade päronen.


Lägg päronen i formen.
Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap och bred över päronen. Grädda i cirka en timme. Servera med vaniljglass. Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Mjölfritt bröd


Nu har han bakat bröd utan mjöl, ätit det framför datorn och således lyckats berika tangentbordstekniken med ett antal smulor så att mellanslagstangenten inte slår mellanslag. Den har blivit en tangent bara.
Det var lite småklurigt att få rätt mängd ingredienser men man har väl varit med förr och höftat rejält.
Det funkade.

Mjölfritt bröd

Ingredienser
200 g linfrö
50 g sesamfrö
50 g hasselnöter
50 g mandel
50 g kruska kli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt (inte i originalreceptet men salt måste alltid till i bröd)

Mixa allt till ett "mjöl" i blender. Blendern och jag börjar bli polare nu och det går att få till ett fint mjöl utan att ruska elen ur den.

Mixa därefter ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg

Blanda ihop allt i en bunke och häll smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda i neder delen av ugnen i 60-80 min i 200 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.


RSS 2.0