Hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten



Älskar lakrits, älskar hallon, älskar vit choklad, älskar socker, älskar smör, älskar paj, älskar hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten. Älskar att fylla kroppens skrikande behov av bakverk en fredagskväll. Älskar att det nästan funkar smärtfritt att baka, älskar doften när den börjar bli klar, älskar ljudet när kniven glider genom pajen för att skapa en triangelformad smakbit. Älskar den lilla pajbiten på skeden när den landar i munnen, älskar att fördela tuggan, älskar att slicka tallriken ren för att komma åt varenda hallonpajatom. Jag är kär.

Hallonpaj med lakritsmaräng och vit chokladbotten

Ingredienser


Botten

150 gr smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gr vit choklad

Hallonkräm

250 gr hallon
3 äggulor
1,5 dl strösocker
2,5 msk potatismjöl

Lakritsmaräng

3 äggvitor
Ett par droppar ättiksprit
2 dl strösocker
3 tsk lakritssirap

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med botten. Tärna ner kylskåpskallt smör i en bunke och tillsätt vetemjöl, socker och vaniljsocker. Arbeta ihop det till en smuldeg. Hacka chokladen och blanda ner i degen. Tryck ut den i botten på en pajform och grädda  den nederst i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Mosa hallonen. Blanda potatismjöl och socker och rör ner det i smeten. Koka upp smeten under omrörning och ta av från spisen och låt den svalna. Vispa ner äggulorna.
Vispa äggvitorna, 1 dl av strösockret och ättikan till riktigt hårt skum. Rör sedan försiktigt ner resterande socker och lakritssirapen.
Häll över hallonkrämen på den gräddade botten och spritsa ut lakritsmarängen. Grädda i nedre delen av ugnen tills marängen fått fin färg. För mig blev det ca 20 minuter. Älska och bli kär. ;-)

Läs även andra bloggares åsikter om Hallonpaj, lakritsmaräng, vit choklad.

Kommentarer
Postat av: Simone

Åh det ser jättegott ut.

2011-06-27 @ 11:27:07
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0