Knådfritt bröd

Det knådfria brödet.

Det knådfria brödet.

















Ufot har landat. Den intergalaktiska resan är över. Jag snor recept och pimpar dem. Det kan bli j-vligt dåligt eller så kan det bringa fram ett leende som sprider sig från det ena missbildade örat till det andra.

Pimpa det knådfria brödet, version 2.0-4.0

Ingredienser:

3 cups (7,2 dl) Kungsörnen Vetemjöl special
2 tsk salt
0,25 tsk torrjäst
1,5 cup (3,6 dl) vatten

Pimpning 2.0:
0,75 dl krossat linfrö, förslagsvis Axa gogreen

Pimpning 3.0:
1 riven morot (här krävs stor försiktighet vid användning av rivjärn då rivjärn kan orsaka kraftig kroppsskada och tillföra brödet oönskade ingredienser)

Pimpning 4.0:
1 rivet äpple (samma försiktighet vidatages även vid detta moment)
1 dl hackade valnötter


Tillagningsdirektiv:

Life is easy
Blanda mjöl och salt i en bunke. Rör ut jästen i vattnet och blanda det med mjölet. I detta moment kan du med fördel använda din egenpimpade slev. Se emellertid till att inte påklistrade paljetter och liknande faller ner i smeten.
Blanda ner valfri pimpningsingrediens och rör tills allting är blandat och du har en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie eller lock och ställ att jäsa på ett varmt ställe minst 12, men gärna upp till 18 timmar.

Lagen om alltets överjävlighet träder i laga kraft
Degen är färdigjäst när ytan är bubblig. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik degen en eller två gånger med mjölade händer. Du kommer dock knappast att uppleva att du viker degen. Smeten fastnar i varenda por du har i huden och ju mer du försöker bli av med den desto mer fastnar den. På allt du tar i sätter sig ditt egentillverkade klister och tankarna svävar iväg om kostnader för kökssanering.

Vilopuls återintages
Forma snabbt och varsamt en klump av degen med mjölade händer. Strö rikligt med vetemjöl, vetekli eller majsmjöl på en kökshandduk, lägg klumpen med skarvsidan ned på handduken och strö över mer vetemjöl, vetekli eller majsmjöl. Täck med ännu en kökshandduk och låt jäsa ca 2 timmar. Degen är färdigjäst när den har jäst till mer än dubbla storleken och inte genast pöser tillbaka till sin ursprungliga form när du petar på den med fingret. Pet, pet.

Ljuset i tunneln
Värm ugnen till 225 grader minst en halvtimme innan degen är färdig. Ställ in en ugnsfast form med lock under uppvärmningen (jag använde min gamla gjutjärnsgryta trots att jag vid ett svagt tillfälle lagade till en stinkande vegetarisk gryta i den som trots alla medel ger smak på allt som landar i kärlet). När degen har jäst färdigt tar du ut formen ur ugnen. Vänd försiktigt ned brödet i formen med skarvsidan upp. Bry dig inte om, om degen ser ut som en enda sladdrig röra, det ger med sig under gräddningen. Skaka  formen (shake it!) en eller två gånger om degen är ojämnt fördelad. Grädda 30 minuter med lock och ta sedan av locket och grädda ytterligare 15-30 minuter tills brödet är fint gyllengräddat. Låt svalna på ugnsgaller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0