Citroncheesecake med lakritsglasyr


Citroncheesecake med lakritsglasyr.

Älskar cheesecake, älskar lakrits, älskar cheesecake med lakrits... eller känner i alla fall en viss värme för det.
I senaste numret av Baka hittade jag detta recept på något som verkade helt gudomligt och det var det... i alla fall nästan. Att göra botten av hasselnötter och lakristpulver gifter sig inte riktigt i min gom. Det blev snarare skiljsmässa, men i övrigt så är det ett lyckligt giftermål. Nästa gång jag gör den så får det bli till att experimentera lite med botten och kanske göra den på Brago eller så.
Givetvis kunde jag inte frångå mitt favoritrecept på cheesecake förutom att jag nu tillsatte citronsaft och citronskal i de olika lagren. Kvar från receptet i Baka är botten och lakritsglasyren.

Ingredienser

Botten
125 gr hasselnötter
0,5 dl socker
1,5 msk vetemjöl
1 msk lakritspulver
75 gr rumsvarmt smör

Cheese-smeten 1
400 gr philadelphiaost
3 ägg
1,5 dl socker
Rivet ska av en citron
Saften av 1/2 citron

Cheese-smeten 2
400 gr creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker
Rivet skal av en citron
Saften av 1/2 citron

Lakristglasyr
3/4 dl grädde
3/4 dl vatten
3/4 dl socker
2 msk kakao
2,5 msk lakritspasta

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med botten. Hacka nötterna och blanda dessa med socker, vetemjöl och lakritspulver. Rör ner smöret och tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllningen: mosa philadelphiaosten med en gaffel. Blanda ner äggen, citronskalet och saften samt sockret. Fördela smeten jämnt över botten och grädda mitt i ugnen i 180 grader under ca 35 minuter eller tills kanterna lyfter sig. Låt den kallna.
Blanda sedan nästa smet och bred ut den över den kalla kakan. Grädda mitt i ugnen i 180 grader under ca 10 minuter eller tills kakan stelnar något. Låt kallna.
Glasyren: Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka den under omrörning i ca 15 minuter. Låt den svalna och bred den sedan över cheesecaken.
Ät och njut,upplev både giftermål och skiljsmässa.

Lakritspulvret och lakritspastan är köpt på Lakritsroten.



Läs även andra bloggares åsikter om Cheesecake, citroncheesecake, lakrits, lakritsglasyr.

Kommentarer
Postat av: Linas blogg - Mat & Foto

Åhh va gott de ser ut :)

2011-05-31 @ 22:30:08
URL: http://lvdp.blogg.se/
Postat av: Fia

Ser riktigt gott ut!

2011-06-01 @ 00:36:36
URL: http://www.sofsan.se/
Postat av: Dillan

Åh den ser jätte god ut!!



PS:vilka goda recept du har :)

2011-08-06 @ 22:44:10
URL: http://dillansblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0