Surdegsbröd med dinkelmjöl



Snart växer det väl bröd ur öronen på mig men kan inte låta bli att baka mer. Det är som en drog, att sätta en deg, knåda, smaksätta och grädda. Jag vill göra det om och om igen. Att få palta med mjöl, vatten och surdegskultur får endorfinerna att vältra sig av glädje. Denna gång blev det en variant med dinkelmjöl och solrosfrön.



Ingredienser



Dag 1
1/2 dl surdegskultur
2 dl ljummet vatten
2 1/2 dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl



Dag 2
4 1/2 dl vatten
12–13 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
1 msk salt



Tillagning



Blanda samman ingredienserna för dag 2 med smeten/degen från dag 1. Knåda i ca 10 minuter.
Låt degen vila i 45 minuter i en oljad bunke/plastlåda. Vik där efter degen utifrån och in mot mitten från alla håll. Låt degen vila 45 minuter igen. Upprepa därefter vikningen. Låt vila i 45 minuter. Vik in degen mot mitten igen och låt sedan degen jäsa i två timmar.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Vik ihop degbitarna var för sig och lägg dem att jäsa i en jäskorg med skarven nedåt. Jag hade i och för sig ingen jäskorg utan tog rena kökshanddkukar med lite mjöl på och la degarna i varsin rund skål. Låt degen jäsa i nästan två timmar till.

Mot slutet av jäsning är det dags att slå på ugnen på 250 grader. Ställ in bakstenen i ugnen så att den blir lika varm som ugnen. När ugnen är varm, lägg in brödet på bakstenen.
Efter ca 15 minuter kan det vara läge att sänka temperaturen till 200 grader om bröden börjar få allt för mycket färg. Bröden är färdiggräddade när brödtemperaturen har nått 93 grader. Jag använder en vanlig köttermometer för att kolla av temperaturen. Räkna med att brödet står inne ca 35 minuter totalt.
Ta ut bröden och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.

Jag har börjat revidera brödtemperaturen när brödet ska vara klart. Jag gräddade dem till 96 grader denna gång och ska nog prova 92 grader nästa gång. Brödet fortsätter ju att gräddas en stund efter att man tagit ut det ur ugnen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Linas blogg - Mat & Foto

Åh jag älskar både surdeg och dinkel, kan ju inte bli bättre :) Ser kanongott ut!

2011-05-29 @ 23:11:20
URL: http://lvdp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0