Sirapsbröd version 2


Sirapsbröd.

Bläddrade i mina gamla kokböcker nu på eftermiddagen och hittade en annan variant av sirapsbröd än det jag bakat tidigare. Receptet på det förra brödet hittar du här. Trots att man har i ganska mycket sirap så blir inte brödet så sött som man kan tro.
Denna gång var det Kajsas Kokbok från 1939 jag tittade i. I pärmen finns ett namn skrivet för hand, Augusta Andersson Julen 1939. Det var alltså 72 år sedan en Augusta fick denna kokbok. Hon har skrivit in ett par recept i slutet av boken som är ganska svåra att läsa men ska nog försöka laga till dem någon gång; Aprikosmarmelad och Potatistårta utan mjöl och smör.


Ingredienser

500 gr vetemjöl
500 gr rågsikt
5 dl mjölk
100 gr smör
2 dl brödsirap
1,5 tsk pommerans
1 paket torrjäst

Tillagning

Blanda mjöl, pomerans och torrjäst i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och sirapen i kastrullen. Värm vätskan till lite varmare än 37 grader. Häll ned vätskan i de torra ingredienserna och knåda degen i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 60 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma degen till den brödform du själv önskar. Låt det jäsa övertäckt i 60 minuter till. Sätt på ugnen på 225 grader och sätt in en plåt eller en baksten. När ugnen är varm ta ut plåten eller stenen och stjälp upp degbitarna på det varma underlaget. Använder du plåt kan det vara bra att lägga ett bakplåtspapper under. Sätt in plåten/bakstenen i mitten på  ugnen och grädda brödet tills det får en innetemperatur på 96 grader. Det tog mellan 30-40 minuter. Om brödet börjar få allt för mycket färg innan det är klart så är det bara att lägga en bit folie ovanpå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0